DPO osadí všechna vozidla kamerami, v Česku bude první

Tramvaje Dopravního podniku Ostrava (DPO) na ostravském hlavním nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvaje Dopravního podniku Ostrava (DPO) na ostravském hlavním nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Dovybavení vyjde na více jak 22 milionů korun. Nejvíce se investice dotkne autobusů.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) se stane prvním dopravcem v Česku, který bude mít kamerami hlídaný celý vozový park. Kamerovým systémem se záznamem dovybaví DPO 127 autobusů, 10 trolejbusů a 6 tramvají. Ostatní vozidla již systémem disponují. Vozů s plánovaným vyřazením se osazení týkat nebude.

Kamerový systém dodá společnost Master IT. K podpisu smlouvy dojde v následujícím týdnu. Cena zakázky přesáhne 22 milionů korun. Nové kamery nabídnou ještě kvalitnější obraz. Připraveny mají být i pro případné propojení se systémem Genetec, který je nyní používán u městských kamer například na zastávkách a umožňuje online náhled.

„Bezpečnost cestujících v MHD je pro nás prioritou. Věříme, že právě tímto krokem přispějeme k jejímu zvýšení. Že jsou kamery pro naše cestující důležité, ukazují i každoroční průzkumy, kdy 99 procent cestujících naši strategii vítá. Více jak 89 procent z nich kamery dokonce považuje za klíčový prvek bezpečnosti při cestování MHD, druhým je přítomnost asistentů přepravy,“ uvedl ředitel nákupu a investic DPO Michal Otava.

Celkem získají všechny vozy asi tisíc kamer. Každý dovybavený 12metrový autobus bude mít pět kamer, stejně tak každý trolejbus. Na jednu velkokapacitní tramvaj připadne k pokrytí celého vnitřního prostoru kamer deset. Každé vozidlo bude mít i dvě kamery monitorující prostor před ním a za ním. Instalace by měla proběhnout do několika měsíců.

Kamery mají automaticky od výroby instalována všechna nová vozidla DPO od roku 2018. Aktuálně má ostravský dopravní podnik ve svém vozovém parku téměř 570 vozů. Podle primátora Ostravy Jana Dohnala již záznamy z kamer ve vozidlech MHD pomohly Policii ČR v řešení stovek případů. DPO podle něj eviduje jen za rok 2022 téměř 900 žádostí policistů o kamerové záznamy, přičemž každý rok navíc poptávka po těchto datech roste.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO kamerový systém kamery
11 komentářů