DPMB zprovoznil novou myčku autobusů, nezanechává zaschlé kapky

Nová autobusová myčka ve vozovně Medlánky. Pramen: DPMBNová autobusová myčka ve vozovně Medlánky. Pramen: DPMB

Současně s novou mycí linkou dopravní podnik nainstaloval i technologii na výrobu demineralizované vody.

Autobusy v brněnské MHD mají být napříště o něco zářivější. Alespoň v to věří Dopravní podnik města Brna (DPMB), který ve vozovně Medlánky uvedl do provozu novou autobusovou myčku. Vylepšená technologie by neměla na autobusech nechávat zaschlé stopy po kapkách vody. Myčkou prochází až 50 autobusů denně.

„Vsadili jsme na technologii, která využívá demineralizovanou – osmotickou vodu, která se běžně používá v myčkách pro osobní automobily, ale nikoli v autobusových myčkách. Tato technologie zajišťuje oplach vozidel bez zasychání vody a nezanechává tak na oknech ani karoserii žádné viditelné stopy,“ řekl šéf DPMB Miloš Havránek.

Novou mycí linkou projedou denně desítky autobusů. Očista začíná postupně, jak se vozidla po 18. hodině vracejí do vozovny, a pokračuje až do půlnoci. „Nejvyšší frekvenci očisty máme nastavenou na zimní měsíce, kdy ji autobusy vlivem počasí nejvíce potřebují. V této době během noci projde mycí linkou až padesát autobusů. Jeden cyklus trvá dvě a půl minuty,“ doplnil technicko-provozní ředitel DPMB Vítězslav Žůrek.

Současně s novou mycí linkou dopravní podnik nainstaloval i technologii na výrobu demineralizované (osmotické) vody, kterou uchovává v nádrži a následně čerpá do oběhu mycí linky na oplach vozidel. Tuto technologii by DPMB rád v budoucnu využil i v dalších myčkách; celkem jich má šest. Tramvaje se myjí v Pisárkách a Medlánkách, autobusy ve Slatině a v Medlánkách a trolejbusy v Komíně a Husovicích.

 

Tagy DPMB myčka vozovna Medlánky
5 komentářů