Dozvuky případu opilého strojvedoucího. Drážní úřad zvýší namátkové kontroly

Srážka vlaků KŽC Doprava na Balabence. Foto: Správa železnicSrážka vlaků KŽC Doprava na Balabence. Foto: Správa železnic

Za odmítnutí kontroly hrozí pokuta 50 000 korun.

Nedávná srážka vlaků v Praze, při které se přišlo na opilého strojvedoucího Českých drah, bude mít dopad na všechny tuzemské železniční dopravce.

Drážní úřad oznámil v dopise dopravcům, že se nyní více zaměří na namátkové kontroly strojvedoucích, zda neřídí vlaky pod vlivem alkoholu. „Drážní úřad postupně přistoupí k vyššímu počtu nehlášených státních dozorů osob řídících drážní vozidla, jejichž součástí bude i provádění orientačního vyšetření na požívání alkoholických nápojů nebo užívání návykových látek,“ uvedl Drážní úřad v dopise, který má redakce k dispozici. Týká se osobních i nákladních dopravců. Pokud bude test pozitivní, zavolají kontroloři policii. Za odmítnutí kontroly bude pokuta až 50 000 korun.

Odběr krve v nemocnici potvrdil přítomnost alkoholu u strojvedoucího ČD

Úřad současně upozornil dopravce, že kontroly strojvedoucích, zda nejezdí pod vlivem, mají podle zákona provádět sami. České dráhy již po nehodě oznámily, že zvýšily intenzitu kontrol.

K nehodě došlo v září, při dechové zkoušce strojvedoucí Českých drah nadýchal téměř dvě promile, přítomnost alkoholu potvrdil i následný odběr krve. Opilý strojvedoucí přitom nebyl viníkem mimořádné události, tu způsobil střízlivý strojvedoucí společnosti KŽC Doprava. Kriminalisté vyšetřující srážku vlaků rozšířili právní kvalifikaci případu o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.

České dráhy zesílí po dnešní nehodě kontroly strojvedoucích, zda nejezdí opilí

Tagy alkohol v dopravě Drážní úřad kontroly strojvedoucích
96 komentářů