Dozvuky modernizace D1. ŘSD žaluje česko-italsko-kazašské sdružení o více než miliardu

Práce na D1 v úseku Humpolec - Větrný Jeníkov. Foto: SkanskaPráce na D1 v úseku Humpolec - Větrný Jeníkov. Foto: Skanska

Soudy řeší i žalobu proti ŘSD týkající se úseku Humpolec – Větrný Jeníkov.

Modernizace úseku D1 z Humpolce do Větrného Jeníkova bude ještě roky zaměstnávat soudy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podalo dvě žaloby na česko-italsko-kazašské sdružení Geosan Group, Toto Costruzioni SP Sine Midas Troy. Dožaduje se v ní zaplacení více než miliardy korun.

Sdružení vyhrálo zakázku na modernizaci, ale stavbu nezvládalo a ŘSD mu muselo vypovědět smlouvu. „Jde o škodu z důvodu odstoupení od smlouvy, k němuž byl objednatel donucen z důvodu neplnění smluvních povinností zhotovitele a jednáním zhotovitele, které výrazně poškozovalo objednatele,“ řekl šéf ŘSD Mátl.

Podle něj jde o dvě žaloby. V jedné požaduje ŘSD 294 milionů korun za škody způsobené prací zhotovitele a za odstranění těchto škod a bezodkladné provedení prací vedoucí k minimalizaci dalších negativních dopadů. Druhá žaloba je na úhradu škody ve výši 771 milionů korun způsobené zadáním dokončení díla novou zakázkou včetně rozdílu cen mezi původní a novou smlouvou z důvodu posunu v čase a nového výběrového řízení.

ŘSD samo čelí žalobě od stavebních firem, ty žádají celkem 584 milionů korun. „Zatím se u žalob nedějí žádné zásadní úkony. Bude se pravděpodobně jednat o dlouholetý a složitý soudní spor,“ dodal Mátl.

Modernizace D1 v tomto úseku nabrala více než rok zpoždění poté, co sdružení v prosinci 2018 odstoupilo od smlouvy. Už před vypovězením ale bylo zřejmé, že hrozí zásadní nedodržení termínu, v prosinci zde zkolabovala doprava. Úsek nakonec dostavěla Skanska.

Tagy D1 Humpolec - Větrný Jeníkov modernizace D1 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD úsek 12 Humpolec - Větrný Jeníkov
7 komentářů