Dozvuky airshow: nejvíce letadel objednali asijští dopravci, stovky má neznámé kupce

A330-900neo pro Air Asia X. Foto: AirbusA330-900neo pro Air Asia X. Foto: Airbus

Končící aerosalon ve Farnborough přinesl výrobcům letadel objednávky na více než tisíc nových letadel. Největší akce světového letectví v letošním

Končící aerosalon ve Farnborough přinesl výrobcům letadel objednávky na více než tisíc nových letadel. Největší akce světového letectví v letošním roce přinesla potvrzení několika trendů v letecké dopravě posledních let: velký růst poptávky po létání v Asii nebo vzkříšení zájmu o nákladní leteckou dopravu.

Na počty nově objednaných letadel vyhrál ve Velké Británii Boeing, Airbus ale zaznamenal úspěch se svým posledním modelem A330neo, který se zatím neprodává podle představ evropského výrobce.  Fenoménem aerosalonu se stalo oznamování objednávek pro neznámé kupce.

Boeing  ve Farnborough získal objednávky v hodnotě 98,4 miliardy dolarů na celkem 673 letadel (z toho 528 zcela nových, zbývající potvrzení předběžných dohod). Největší zájem byl o 737 MAX a 787, překvapila ale také velká poptávka po nákladních letadlech. Airbus získal během aerosalonu 431 nových objednávek.

Pro Airbus nejzajímavější, i když ne největší objednávka, přišla až ve čtvrtý den aerosalonu. Air Asia X objednaly dalších 34 A330neo, rozšířily tak původní objednávku na 66 strojů této nové řady.  Šéf aerolinek Tony Fernandes uvedl, že rozhodnutí předcházelo „nejdůkladnější hodnocení možných variant, jaké kdy letectví vidělo“. Objednávky na nový model zatím zaostávaly za očekáváním Airbusu.

https://twitter.com/tonyfernandes/status/1020127045961973760

Letecká doprava zažívá největší růst v Asii, což je vývoj, který bude dle předpokladů dál pokračovat. Asijské aerolinky letošnímu ročníku dominovaly, zejména pak nízkonákladové. Vietnamská společnost VietJet objednala 100 boeingů 737 MAX a 50 airbusů A320neo, indické Vistara oznámily nákup 50 A320. Jet Airways přišly s objednávkou 75 letadel 737 MAX.

Fenoménem letošního ročníku bylo oznamování nákupů letadel neznámými zákazníky. Nešlo přitom o malé obchody: Boeing oznámil nákup stovky 737 MAX utajeným zákazníkem, Airbus jich měl ještě více. Více než pětina objednávek z aerosalonu tak míří k utajeným kupcům. Podle agentury Bloomberg může jít hlavně o čínské dopravce. I když v Číně roste letecká doprava velmi rychle, na aerosalonu padlo minimum nových objednávek od čínských dopravců. Důvodem mohou být i obavy z obchodní války.

 

Tagy Airbus boeing Farnborough International Airshow
2 komentáře