Dozorčí rada ČD Cargo zeštíhlela, odboráři se zlobí kvůli komplikaci voleb

Vectron 383.006 ČD Cargo s reklamou na vozové zásilky, foto: Zdopravy.cz/Josef PetrákVectron 383.006 ČD Cargo s reklamou na vozové zásilky, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

České dráhy se rozhodly své stoprocentní dceřiné firmě ČD Cargo snížit počet členů v dozorčí radě na šest. Úprava stanov

České dráhy se rozhodly své stoprocentní dceřiné firmě ČD Cargo snížit počet členů v dozorčí radě na šest. Úprava stanov rozzlobila hlavně odboráře, kteří kritizují nekoncepčnost kroků a komplikaci voleb zástupců firmy do dozorčí rady. Počet členů v dozorčí radě totiž valná hromada firmy navýšila ze 7 na 9 teprve před čtyřmi měsíci a teď jej snížila na šest.

Dozorčí rada státního nákladního dopravce se schází několik let v sedmi členech, letos v květnu ale představenstvo Českých drah, které působí i jako valná hromada ČD Cargo, rozhodlo o navýšení počtu členů. „Vysvětlili nám tehdy tuto změnu tím, že má dojít k posílení odbornosti dozorčí rady,“ řekl předseda podnikového výboru OSŽ na ČD Cargo a místopředseda OSŽ Radek Nekola.

Podle něj se tak měl navýšit i počet členů za zaměstnance ze dvou na tři, ke změně mělo dojít až od 1. listopadu, kdy končí mandát stávajícím dvěma zástupcům zaměstnanců. Dvě nová místa dosud nebyla obsazená. Valná hromada v pondělí rozhodla o změně stanov a snížení počtu členů dozorčí rady na šest. Vysvětlila to finančními důvody.

Celé léto připravujeme ve firmě volby zástupců zaměstnanců do dozorčí rady s tím, že budou za nás tři členové. Ani ne měsíc před volbami se dozvídáme, že je vše jinak,“ zlobí se Nekola. Nevadí mu snížení počtu členů v dozorčí radě, ale nekoncepčnost kroků Českých drah. „Musíme teď všechny materiály k volbám předělávat,“ dodal.

Ke změně došlo v pondělí, kdy valná hromada současně odvolala z čela dozorčí rady Pavla Krtka, v čele dozorčí rady ho nahradil Miroslav Kupec. Ten už byl jejím členem, počet členů se tak snížil na šest.

Podle prohlášení podnikového výboru na stránkách Odborového sdružení železničářů  nakonec do dozorčí rady budou kandidovat Radek Nekola a Marta Urbancová.

Tagy ČD Cargo České dráhy dozorčí rady ČD Cargo Odborové sdružení železničářů Radek Nekola
Žádné komentáře