Doprovod dětí do tří let bude mít od července MHD v Olomouci zdarma

Tramvaj EVO 1/o v Olomouci. Foto: DPMOTramvaj EVO 1/o v Olomouci. Foto: DPMO

Sleva platí vždy jen pro jednu osobu doprovázející dítě do tří let, nemusí jít o příbuzného.

Osoba doprovázející dítě do tří let věku nebude muset od 1. července platit v městské hromadné dopravě v Olomouci jízdné. Bezplatné jízdné v tramvajích a autobusech MHD pro doprovod malých dětí v únoru schválili radní, aby rodinám s malými dětmi usnadnili například cestování k lékaři či do jeslí. Doprovod bude muset při kontrole jízdních dokladů prokázat věk dítěte. Sdělil to primátor Miroslav Žbánek (ANO).

„Jsem rád, že tímto krokem následujeme mnoho dalších českých a moravských měst. Od začátku prázdnin tak budou v Olomouci cestovat zdarma nejen senioři nebo malé děti, ale i lidé, kteří budou mít dítě do tří let věku zrovna na starost. Nezáleží na tom, zda v danou chvíli půjde o jednoho z rodičů, prarodičů nebo chůvu, důležitý bude pouze věk dítěte,“ uvedl Žbánek.

Novinku ve veřejné dopravě muselo město podle Žbánka projednat také s Olomouckým krajem a úprava platí od 1. července v celé zóně 71. Věk dítěte bude třeba při přepravní kontrole prokázat průkazem dítěte do tří let, který bude vydávat Dopravní podnik města Olomouce, nebo jeho občanským průkazem či pasem. „Sleva platí vždy pouze pro jednu osobu doprovázející dítě do tří let. Nikoli pro všechny, kdo s dítětem městskou hromadnou dopravou pojedou,“ upozornila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Úprava jízdného podle Krčové zároveň nezmění podmínky pro přepravu kočárku v tramvajích a autobusech MHD. „Pokud to typ vozidla a provozní poměry dovolují, může řidič přepravit i více kočárků najednou. Před nástupem do autobusu nebo tramvaje s kočárkem si je však třeba vždy vyžádat souhlas řidiče. To samozřejmě závisí nejen na typu vozidla, ale také na aktuální vytíženosti linky,“ uvedla Krčová.

Tagy DPMO Olomouc
12 komentářů