Dopravu v Ostravě ovlivní letní výluky na páteřní trase, tramvaje z Poruby do centra pojedou přes Vítkovice

Ostravská tramvajová zastávka Karolina projde estetizací. Zdroj: jiri vitek architectsOstravská tramvajová zastávka Karolina projde estetizací. Zdroj: jiri vitek architects

Práce přinesou i kompletní uzavírku části frekventované ulice 28. října.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) upřesnil podobu dříve oznámených letních výluk na frekventované ulici 28. října souvisejících s modernizací tramvajové zastávky Karolina, trati v úseku od náměstí Republiky po ulici Výstavní a rekonstrukcí parovodu na ulici Nádražní.

Provoz MHD bude ovlivněn zejména na páteřní trase směrem do centra. Od začátku července čekají řidiče i cestující v daných úsecích silniční uzavírky a výluky v tramvajovém provozu. Například tramvaje mezi Porubou a centrem budou odkláněny přes Vítkovice.

Modernizace tramvajové tratě

Jak již deník Zdopravy.cz dříve informoval, tramvajovou trať na ulici 28. října zmodernizuje za 80 milionů korun firma Colas CZ. DPO usiluje o dotaci EU. Práce budou spočívat v kompletní výměně konstrukce tramvajové tratě v  délce přes 400 metrů dvoukolejně za pevnou jízdní dráhu, která zajistí tišší provoz tramvají. Nové bude i vybavení zastávky Krajský úřad.

„Od 1. července do 16. srpna dojde k úplné silniční uzavírce ulice 28. října v úseku ulic Bozděchova a Na Jízdárně. Objízdná trasa individuální automobilové dopravy (IAD) bude přes ulici Železárenskou a Výstavní. Tramvaje budou odkloněny přes Vítkovice. Ve vyloučeném úseku na ulici 28. října bude zajištěna náhradní autobusová doprava,“ uvedl DPO v tiskové zprávě.

Estetizace zastávky Karolina

Modernizace významné tramvajové zastávky Karolina bude spočívat v rozšíření zastřešení i přechodu pro chodce. V přístřešku má být zakomponováno nastavitelné LED osvětlení. Součástí stavby bude rovněž rekonstrukce obrubníků, výměna asfaltového povrchu v kolejišti či doplnění hran nástupišť o světelnou linii upozorňující cestující na přijíždějící vozidla.

Práce provede za necelých 30 milionů korun sdružení společností Hroší stavby Morava a Chládek a Tintěra, Pardubice.

„V úseku ulic Poděbradova a Na Karolině je plánována od konce července úplná silniční uzavírka až do září 2024. Objízdná trasa IAD povede po ulicích Těžařská a K Trojhalí. Po zahájení prací vzniknou provizorní tramvajová nástupiště v těsné blízkosti zastávky. O třech víkendech v září počítá DPO i s výlukami tramvajového provozu. Autobusy č. 21, 81 a 99 budou od 1. července zastavovat na provizorních nástupištích na ulicích Těžařská a Poděbradova,“ přiblížil DPO.

Rekonstrukce Parovodu

Další omezení přinese od 1. července do 1. září rekonstrukce parovodu na ulici Nádražní, konkrétně v prostoru mezi tramvajovou zastávkou Muglinovská a křižovatkou Nádražní x Myslbekova.

„Objízdná trasa IAD bude po ulicích Suchardova, Sokolská třída a Muglinovská. Úsek Důl Jindřich – Hlavní nádraží bude zajištěn náhradní autobusovou dopravou. Detailní informace o celkovém letním provozu MHD včetně výluk najdou zájemci na webu dpo.cz/leto2024,“ uzavřel DPO.

Schéma ostravské MHD léto 2024.
Zdroj: DPOSituace objízdných tras Ostrava 1.
Zdroj: DPOSituace výluk MHD a náhradní dopravy v Ostravě přes léto.
Zdroj: DPOSituace objízdných tras Ostrava 2.
Zdroj: DPOSituace rekonstrukce tram. trati na ul. 28. října v Ostravě.
Zdroj: DPOSituace omezení automobilové dopravě v Ostravě (léto 2024).
Zdroj: DPO
Tagy dopravní podnik ostrava DPO Karolina ostrava
Žádné komentáře