Dopravci zastavují prodeje jízdenek do Slovinska, vlak RegioJetu do Chorvatska projede

První vlak RegioJetu dorazil do stanice Rijeka. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraPrvní vlak RegioJetu dorazil do stanice Rijeka. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Změna podmínek pro cestování do Slovinska vedla první dopravce k zastavení prodeje jízdenek do Slovinska. Během včerejšího dne zastavily prodej

Změna podmínek pro cestování do Slovinska vedla první dopravce k zastavení prodeje jízdenek do Slovinska. Během včerejšího dne zastavily prodej jízdních dokladů jak RegioJet, tak FlixBus.

Slovinsko omezilo pohyb českých občanů v zemi kvůli zhoršující se situaci v Česku s počtem nakažených koronavirem pouze na tranzit. Úplný zákaz vstupu by znamenal velké komplikace pro dopravce před jejich cestou k moři.

RegioJet přes Slovinsko jede velkou část trasy nového vlaku, dosud prodával i jízdenky do Lublaně. Podle mluvčího firmy Aleše Ondrůje ale vlaky pojedou podle jízdního řádu, jen neumožní do vyjasnění situace nákup jízdenek do Lublaně. Podle něj si jízdenky koupilo do Lublaně na každý spoj jen řádově několik cestujících. „Je zapotřebí nejprve vyjasnit platnost veškerých změn a postupů tak, abychom mohli prodej jízdenek s cílovou stanicí Lublaň opět co nejdříve obnovit. Cestujícím, kteří si již zakoupili jízdenku do cílové stanice Lublaň, umožníme bezplatnou možnost stornování jízdenky, pokud se rozhodnou z jakéhokoli důvodu změnit své cestovní plány,“ dodal Ondrůj. Cestující bude informovat SMS zprávou.

Slovinsko v pátek změnilo epidemiologické hodnocení Česka, Chorvatska a Francie a vyňalo je ze zeleného seznamu bezpečných zemí.

FlixBus na opatření Slovinska u autobusových linek do Chorvatska reagoval podobně: u spojů se zastávkou ve Slovinsku přestal dočasně prodávat jízdenky do slovinským měst.

Nad rozhodnutím Slovinska se pozastavila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Krok slovinské vlády považuje za bezdůvodný a neuvážený. „Slovinsko bylo jednou z prvních zemí, které umožnily volný pohyb osob již počátkem června a nyní svým nelogickým rozhodnutím volnému pohybu a ‚restartu‘ cestovního ruchu zabraňují. Tento krok slovinské vlády může mít výrazný negativní dopad na důvěru lidí cestovat právě do této oblíbené destinace a výrazně narušuje i činnost cestovních kanceláří, které v rámci obnovy cestovního ruchu připravily nové produkty právě do Slovinska,“ řekl šéf AČCKA Roman Škrabánek. Slovinsko svým rozhodnutím podle něj poškozuje i vlastní cestovní ruch, který se významně podílí na národním HDP a počty příjezdů českých turistů v posledních letech zaznamenávají rekordní nárůsty.

Tagy FlixBus omezení dopravy kvůli koronaviru RegioJet Slovinsko
57 komentářů