Dopravci pomáhají: Leo Express se přidal k dopravě Ukrajinců zdarma, posílá autobusy. DPMLJ nabízí ubytovnu

Jednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Praze - Libni. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Praze - Libni. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Leo Express nabídne spojení zdarma majitelům ukrajinských cestovních pasů ve vlaku z Košic.

Další tuzemští dopravci se přidávají k pomoci Ukrajině. Po Českých drahách a jejich humanitárních vlacích a jízdenkách zdarma pro občany s ukrajinským cestovním pasem zavádí toto pravidlo u jednoho ze spojů i Leo Express.

„Na nedělním spoji Leo Express z Košic do Prahy budou cestující po předložení ukrajinského pasu cestovat zdarma. Leo Express dále sleduje situaci a v případě nutnosti zváží zavedení stejného opatření i na dalších spojích,“ uvedl Emil Sedlařík, tiskový mluvčí Leo Express. Zároveň dopravce operativně navyšuje počty autobusů z ukrajinského Mukačeva do Košic, na který právě vlakový spoj navazuje. Chce tak pomoci lidem, kteří se snaží utéci před ruskou agresí.

Je morální povinností všech, kteří mohou, pomoci lidem, kteří se ocitli v nouzi po nevyprovokované a odsouzeníhodné ruské vojenské agresi vůči Ukrajině. Zítřejší vlakový spoj Leo Express z Košic s odjezdem ve 22:37 bude pro cestující, kteří prchají právě před válkou způsobenou ruskou agresí, po celé své trase zdarma. Stačí se prokázat ukrajinským pasem. Zároveň operativně navyšujeme autobusové spoje z Mukačeva, na které v Košicích navazují vlaky Leo Express do zbytku severního Slovenska a do Česka,“ uvádí Emil Sedlařík, tiskový mluvčí Leo Express.

Vlaky z Košic aktuálně jezdí každý čtvrtek, pátek a neděli. Leo Express bude nadále sledovat situaci a vyhodnocovat případnou nutnost přistoupit ke stejnému kroku i na dalších spojích v příštím týdnu. Na operativním navyšování autobusových spojů spolupracuje s jejich ukrajinským provozovatelem spojů, který také rozhoduje o ceně jízdného na palubě autobusu.

K nabídce pomoci se dnes připojil také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. „Jsme okamžitě připraveni poskytnout svoji ubytovnu v našem areálu pro potřeby ukrajinských obětí ruské agrese,“ uvedl na twitteru předseda představenstva Michal Zděnek. Ve spolupráci s ČSAD Liberec také chystá příští týden vyslání autobusu pro přepravu Ukrajinců do Liberce.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou LEO Express Ukrajina
57 komentářů