Dobrá zpráva pro řidiče a strojvedoucí. Lékařská prohlídka počká, u pilotů ne

Stanoviště strojvedoucího v novém Regiopanteru. Foto: České dráhy.Stanoviště strojvedoucího v novém Regiopanteru. Foto: České dráhy.

Řada zaměstnanců v dopravě se dostala kvůli vyhlášení nouzového stavu do situace, kdy by za normálních okolností nesměli dál řídit

Řada zaměstnanců v dopravě se dostala kvůli vyhlášení nouzového stavu do situace, kdy by za normálních okolností nesměli dál řídit například autobus nebo lokomotivu, protože jim vyprší termín pro pravidelnou lékařskou prohlídku. Nouzový stav ale tento problém řeší.

Ministerstvo dopravy oficiálně potvrdilo, že platnost prohlídek je automaticky potvrzena. Vyplývá to z usnesení vlády z neděle, jde o součást balíčku, který omezil pohyb obyvatelstva.  „Všechny periodické zdravotní prohlídky zaměstnanců jsou automaticky prodlouženy po dobu trvání nouzového stavu,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

V případě letectví je situace jiná. Úřad pro civilní letectví (ÚCL) doporučil leteckým lékařů, aby po dobu mimořádné situace související s koronavirovou infekcí přestali poskytovat vyšetření na získání/prodloužení platnosti osvědčení zdravotní způsobilosti 2. třídy, LAPL a SLZ. Naopak doporučuje provádět pouze lékařská vyšetření na získání/prodloužení platnosti osvědčení zdravotní způsobilosti 1. a 3. třídy, tedy zejména pro profesionální piloty a řídící letového provozu. V praxi to znamená, že ti, kteří se létáním živí, musí dojít na prohlídku včas.

„Budeme plně respektovat doporučení Úřadu. Jsou zde lidé, kteří létat musí pro humanitární, zdravotnické a technické účely. O tyto lidi je naše povinnost se postarat. Každá návštěva lékaře je ale rizikem pro šíření infekce. Létání pro radost nyní musíme odložit,“ potvrdil letecký lékař MUDr. David Melechovský pro server Aeroweb.cz.

Letecký personální a řídící letového provozu musí navštívit Ústav leteckého zdravotnictví. U něj nedochází k žádnému omezení provozu pro vyšetření těchto dvou kategorií, u ostatních naopak ústav kvůli karanténě požádal o odložení návštěvy.

Tagy Ministerstvo dopravy periodická lékařská prohlídka
20 komentářů