Doba přející nákladním letadlům. DHL kupuje dalších osm nákladních Boeingů 777F

Boeing 777F v barvách DHL: Foto: BoeingBoeing 777F v barvách DHL: Foto: Boeing

Boeing předpokládá, že nákladní letecká doprava poroste v následujících dvaceti letech o 60 %.

Společnost DHL Express podepsala s Boeingem dohodu na nákup dalších osmi nákladních letadel Boeing 777F. Důvodem je rostoucí trh letecké nákladní dopravy.

Kontrakt oznámila dceřiná společnost Deutsche Post na svých stránkách. Součástí je i opce na další čtyři letadla. Investice je podle DHL Express krokem k dalšímu rozšíření sítě nákladních linek mezi kontinenty. První letadla z nového kontraktu převezme příští rok.

„I když součástí krize zastavila řadu oborů, globální obchod v klidu nezůstal. Poháněna globalizací, digitalizací a velkoupoptávkou. Oblast e-commerce v posledním čtvrtletí zaznamenala nárůst o 40 % v porovnání s koncem roku 2019,“ řekl šéf DHL Express John Pearson. Podle něj je firma přesvědčena, že trh e-commerce dál poroste, a proto objednává další letadla.

Boeing 777F je největším dvoumotorovým letadlem na světě. Objednávka přišla ve stejný týden, kdy Boeing uzavřel kontrakt na poslední letadla 747-8F, které dodá společností Atlas Air.

Nákladní verze Boeingu 777 má dolet 9 200 kilometrů, přepraví až 102 tun nákladu. Firma si od nákupu těchto letadel slibuje více letů na dálkových trasách bez mezipřistání. DHL Express s partnerskými dopravci provozují přes 260 různých nákladních letadel.

Už v roce 2018 společnost podepsala smlouvu na dodávku 14 letadel, deset jich je už dodaných. Boeing očekává, že letecká nákladní doprava během příštích dvaceti let vzroste o nejméně 60 %.

Tagy boeing Boeing 777F DHL DHL Express
13 komentářů