Doba bezpoklepová. Okolo Zákup začala stavba nového obchvatu

Náměstí Svobody v Zákupech, přes který dosud jezdí tranzitní doprava. Foto: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42986818Náměstí Svobody v Zákupech, přes který dosud jezdí tranzitní doprava. Foto: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42986818

Obyvatele Zákup čeká letos na podzim klidnější život. Stavební společnost Porr začala tento týden se stavbou obchvatu města, která má

Obyvatele Zákup čeká letos na podzim klidnější život. Stavební společnost Porr začala tento týden se stavbou obchvatu města, která má ulehčit především centru města. Investorem stavby silnice za 47 milionů korun je Liberecký kraj, většinu zaplatí dotace z Evropské unie.

Nová silnice umožní vyhnout se centru města, dopravu odvede do prostoru výhodnějšího z hlediska vlivu na životní prostředí města a umožní bezpečnější a rychlejší propojení silnic II/262 a II/268.

Součástí severozápadního obchvatu jsou také vyvolané přeložky inženýrských sítí, a to téměř po celé trase, a také řešení odvodnění, které je realizováno převážně otevřenými silničními příkopy.

Nejproblematičtějším úsekem bude místo u stávajícího rybníka, kde je trasa vedena po hrázi, svahy rybníka přecházejí v násyp silnice. Podél silnice jsou na obou stranách navržena ocelová silniční svodidla. V rámci výstavby obchvatové komunikace dojde k úpravě a zpevnění hráze rybníka. Upraven a očištěn bude i výtokový objekt s přepadem, součástí stavby bude také zařízení pro podchod obojživelníků.

Celkové výdaje na obchvat dosáhnou 47 milionů korun. Na této částce se bude podílet také město Zákupy, které bude hradit více než 2 miliony korun za výstavbu chodníku a veřejného osvětlení.

Výstavba obchvatu by měla být dokončena na podzim letošního roku.

Zahájení této stavby přináší i jeden nový jev spojený s pandemií koronaviru. Zatímco dříve by taková akce znamenala přítomnost místních politiků a slavnostní poklepání na základní kámen, teď se ukazuje, že stavby silnic mohou začít i bez této ceremonie.

Tagy Liberecký kraj obchvat Zákup Porr Zákupy
2 komentáře