Do Prahy se vrací další aerolinky, oficiálně potvrzeno je zatím 35 destinací

Boeing 737-800 společnosti Smartwings v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comBoeing 737-800 společnosti Smartwings v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Od zítřka se vrací spojení s Chorvatskem, Ryanair počítá v druhé polovině měsíce s největší obnovou u linek do Itálie. Lety jsou v systému, nejdou ale většinou koupit.

Letecký provoz v Praze pomalu ožívá. Během května ohlásily návrat do Prahy další aerolinky, řada dopravců současně rozšíří provoz o další destinace.

Už zítra začínají Smartwings provoz na lince do chorvatského Splitu, od středy pak na Lanzarote. Během května začnou České aerolinie létat na Island a do Amsterdamu. Do Prahy se vrací také lotyšský airBaltic, do Rigy bude zatím létat jen jednou týdně. Cestující také mohou znovu využít pravidelnou linku společnosti Vueling do Barcelony. Oficiálně potvrzený je zatím provoz do 35 destinací.

Velký návrat plánuje Ryanair, který byl loni na podzim několik týdnů největším dopravcem v Praze. Aktuálně z Prahy létá jen do Londýna, už příští týden obnoví lety do Malagy. Od 16. května pak přidá v jediném týdnu celkem 24 dalších destinací.  Jen do tří z nich (Madrid, Marseille a Trapani) lze letenky koupit. Zkušenosti za poslední rok  ukazují, že nakonec k obnově provozu nemusí dojít. „O obnovení dalších linek s dopravcem jednáme, bude záležet zejména na poptávce do daných destinací a aktuálně nastavených podmínkách pro cestování,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Největší návrat v rezervačním systému Ryanairu se týká Itálie: obnoví spojení do Milána, Říma, Benátek, Pescary, Bari, Boloni a Trapani. Začne také létat do chorvatského Zadaru, vrací se linka do Ammánu. V seznamu linek v rezervačním systému na květen jsou také Edinburgh, Madrid, Stockholm, Göteborg, Krakov, Riga nebo Košice. Vrací se i spojení do Budapešti, Bruselu, Kodaně, Billundu, Marseille a Bordeaux.

V provozu v Praze dál zůstávají linky jiných dopravců do klíčových evropských měst, například Paříže, Frankfurtu nebo Amsterdamu, i lety do Dubaje a Dauhá.

Letiště doporučuje všem cestujícím, kteří mají aktuálně naplánovaný let, aby si vždy před cestou zjistili všechny aktuálně platné podmínky pro cestování, a vyhnuli se tak případným komplikacím při odbavení nebo při hraniční kontrole.

(v textu jsme upřesnili informaci o návratu Ryanairu. Lety jsou sice ve většině případů v rezervačním systému, ale zatím nejdou zakoupit). 

Tagy airBaltic ČSA letiště praha obnovení provozu po pandemii koronaviru prg Ryanair smartwings
20 komentářů