Do Prahy míří další firma na carsharing, slibuje až 500 hybridních toyot

Toyota Yaris v barvách Anytime Carsharing. Foto: AnytimeToyota Yaris v barvách Anytime Carsharing. Foto: Anytime

Další společnost v Praze chce přesvědčit obyvatele i návštěvníky, že je pro ně výhodnější nekoupit si auto, ale využívat ho

Další společnost v Praze chce přesvědčit obyvatele i návštěvníky, že je pro ně výhodnější nekoupit si auto, ale využívat ho jako sdílené. Společnost Anytime carsharing, která do Česka přišla přes firmu D-Mobility, chce v Praze mít až 500 hybridních vozidel Toyota Yaris. Konkurovat bude především největšímu tuzemskému carsharingu, společnosti Car4Way.

Podle mediálního zástupce firmy Vladimíra Michny by mělo být během dubna v Praze prvních sto vozidel, do konce roku pak pět set. Systém je podobný, jako u jiných carsharingových služeb: auta si zájemce vyhledá, rezervuje a odemkne přes mobilní aplikaci, vše je samoobslužné.

Zájemce o využívání Anytime carshare si stáhne bezplatnou aplikaci z Apple Store nebo Google Play a provede online registraci, která trvá do 15 minut. Stačí vyfotit průkaz totožnosti, řidičský průkaz a pořídit selfie.
Ceny začínají od 1,99 Kč za minutu použití vozidla a uživatel nic dalšího neplatí. Služba zahrnuje benzín, mytí i pojištění vozu. Součástí je i bezplatné parkování v modrých a fialových zónách. Platba proběhne automaticky po ukončení pronájmu z připojené platební karty. Car4Way začíná na necelých pěti korunách.

Carsharingové firmy cílí na fakt, že lidé auto využívají obvykle jen čtyři procenta z celkového času. Přitom musí hradit náklady na servis, údržbu, tankování i parkování, a to i v době, kdy auto vůbec nepoužívají. „Odhaduje se, že jeden sdílený vůz může v Praze uvolnit 8 až 15 parkovacích míst,“ uvedl Anytime v tiskové zprávě. V podstatě jde ale o půjčovnu aut s výhodami v podobě snadnějšího přístupu nebo bezplatného parkování.

Společnost Anytime carshare začala poskytovat služby v oblasti pronájmu aut v roce 2012. V současné době provozuje flotilu více než 8000 automobilů v různých segmentech. Působí ve 14 městech ve čtyřech zemích, zejména v Rusku, Bělorusku a Kazachstánu. Anytime vlastní skupina Mikro Kapital Group, kterou v roce 2008 založil podnikatel Vincenzo Trani.

Tagy Anytime carsharing carsharing sdílení aut
26 komentářů