Obrazem: Do Prahy přiletěl poprvé A350 China Airlines, vezl delegaci předsedy Senátu na Tchaj-wan

Airbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.com

Vládní Airbus A319 by na Tchaj-wan nedolétl bez mezipřistání, proto Senát najal letoun tamějších státních aerolinek.

Do Prahy míří poprvé Airbus A350 tchajwanského dopravce China Airlines. Nejde o pravidelnou linku, ale objednaný let Senátem. Poveze jeho šéfa Miloše Vystrčila a delegaci se zhruba 90 účastníky z řad podnikatelů a dalších politiků.

Letadlo přiletí z Frankfurtu, kde včera přistálo po letu pravidelné linky z Tchaj-Peje. Do Prahy letí pod číslem letu CI7954. Letadlo A350-900 registrace B-18910 bylo vyrobené v říjnu 2017.  Letadlo přistálo v Praze ve 12:49. Odletělo po půl čtvrté, let bylo možné sledovat na Flightradar24.com.  Let trval 13 hodin, vyhnul se zcela čínskému vzdušnému prostoru a proto neletěl nejkratší trasou.

Jde teprve o třetího dopravce, který se v Praze představí s Airbusem A350. Loni si najaly letoun Smartwings od Ethiopian Airways pro několik letů na Krétu, na počátku roku se několikrát tento typ letadla objevil v Praze na lince Qatar Airways do Dauhá.

Senát si pronajal letoun tchaj-wanského dopravce, protože vládní Airbus A319 by musel letět s mezipřistáním. „Je to vyloženě z praktických důvodů. Vládní letka velmi dobře spolupracovala, ale ukázalo se, že musíme v případě použití vládní letky mezipřistát. To je buď v Indii, Thajsku, nebo na Filipínách, a to jsou všechno rizikové oblasti,“ řekl na počátku srpna v České televizi Vystrčil.

Proti cestě šéfa Senátu je zejména prezident Miloš Zeman, podle něhož to ohrozí vztahy s Čínou, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Tchaj-wan řeší přejmenování státních aerolinek

I kvůli vyhroceným vztahům řeší na Tchaj-wanu přejmenování aerolinek, aby aby bylo patrné, odkud dopravce je. Tchajwanští poslanci již schválili návrh na přejmenování dopravce. Podle návrhu má nové jméno ulehčit na mezinárodním trhu zjištění, že jde o tchajwanského dopravce. China Airlines jsou státní.

O změně jména se na Tchaj-wanu mluví od dubna letošního roku. Poslanci podmiňují změnu jména i tím, že dopravce nesmí přijít o svá stávající letecká práva. Tamější politici začali změnu jména řešit poté, co země vyslala speciály China Airlines se zdravotní pomocí do několika států, kde byli zmateni, zda jde o materiál od čínské či tchajwanské vlády. Stávající jméno vychází ze stávajícího úředního názvu Tchaj-wanu: Čínská republika.

Oficiální nový název pro aerolinky zatím nikde nepadl, mluví se například o Taiwan Airlines. China Airlines vznikly v roce 1959, patří pod alianci SkyTeam. Ve své síti má celkem 160 destinací po celém světě. Na Tchaj-wanu je největším dopravcem, v zemi působí ještě EVA Air a také nově založené aerolinky Starlux.

Airbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.comAirbus A350-900 společnosti China Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / FlyrRosta.com
Tagy A350 Airbus A350-900 China Airlines letecké spojení Česko - Tchaj-wan Senát Tchaj-wan Top
79 komentářů