Do PID se na sobotu vrátí starý pantograf, pojede na čelákovické slavnosti

Elektrická jednotka EM 475.1 (Pantograf). Pramen: ROPIDElektrická jednotka EM 475.1 (Pantograf). Pramen: ROPID

Během slavností budou jezdit také dvě mimořádné linky zajištěné starými Karosami a Ikarusem.

V sobotu na kolejích střední Čechy znovu uvidí ikonický pantograf EM 475.1, který byl po desetiletí symbolem železniční dopravy v Praze a okolí. České dráhy jej nasadí v souvislosti s Letní slavností u Labe v Čelákovicích.

Elektrická jednotka, přezdívaná Panťák, Emilka či nověji Žabotlam, pojede dopoledne z pražského Masarykova nádraží přes Čelákovice do Nymburka, během dne bude pendlovat mezi Čelákovicemi a Nymburkem a navečer se vrátí zpět do Prahy.

Podobně bude v sobotu fungovat i druhý historický vlak, motorová souprava sestavená z vozu M262 (Kredenc), přípojného vozu Bix a druhého motorového vozu M240 (Singrovka). V obou vlacích bude platit tarif Pražské integrované dopravy, Českých drah a One Ticket. Do centra oslav se cestující dostanou pěšky ze zastávky Čelákovice-Jiřina.

Během slavností budou jezdit také dvě mimořádné autobusové linky, kterými bude možné vyrazit do okolí Čelákovic a Lysé nad Labem. Autobusy Karosa B941 a B952E na zvláštní lince PID1 svezou cestující v hodinovém intervalu do skanzenu v Přerově nad Labem a také do Brandýsa nad Labem, kde bude možné navštívit Oblastní muzeum Praha-východ. Linka PID2, na kterou bude nasazen historický autobus Ikarus 280.70E, sveze zájemce od železniční stanice Lysá nad Labem k Parku Mirakulum v Milovicích. Navazovat bude každou hodinu na historické vlaky od Čelákovic i od Nymburka.

V rámci slavnostní se v Čelákovicích rovněž otevře lávka pro pěší a cyklisty na novém železničním mostě přes Labe. Připravené budou také okružní plavby parníkem po Labi mezi oběma lávkami v úseku Čelákovice – Sedlčánky.

V Čelákovicích vystoupí mimo jiné kapely Jelen, Slza, Druhej dech, Klasickej postup či zpěvačka Anna K.

Tagy České dráhy elektrické jednotky 451 EM 475.1 pantograf železniční nostalgie
16 komentářů