pruvodce

Do Ostravy dorazily po povodních první vlaky. Po koridoru musí pomaleji, v Kunčicích vítězí auta

Vlak Leo Expressu na nádraží v Ostravě-Kunčicích. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVlak Leo Expressu na nádraží v Ostravě-Kunčicích. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Na zastavování vlaků ve Vítkovicích reagoval Dopravní podnik Ostrava posílením MHD v oblasti.

Zatímco ještě včera museli cestující mezi Prahou a Ostravou přesedat kvůli následkům povodní na náhradní autobusovou dopravu v Hranicích, dnes již bylo možné dojet po kolejích až do moravskoslezské metropole. Namísto trasování přes nádraží ve Svinově se však jezdí přes Vítkovice.

Během pátku se na Ostravsko vrátili dopravci Leo Express a RegioJet, České dráhy (ČD) budou následovat v sobotu. Spoje Leo Expressu nádraží ve Vítkovicích projíždějí, zastavují a v opačném směru odjíždějí až z Kunčic. Vlaky RegioJetu zastavují kromě Kunčic i ve Vítkovicích. ČD počítají se zastavováním ve Vítkovicích a u některých vlaků také v Kunčicích.

ČD v sobotu obnoví provoz dálkových vlaků na Ostravsko, do Košic bude jezdit ComfortJet

Jak si deník Zdopravy.cz dnes osobně ověřil, v praxi až do Ostravy stále nezajíždí tolik cestujících, kolik bylo zvykem před povodněmi. Stav okolí koridorové trati odpovídá záplavám, které jej před pár dny postihly. Vlak Leo Expressu, kterým jsme se vydali, jel pomalejší rychlostí od Hranic. O změně trasy se cestující dozví na webu dopravce, Kunčice jako cílovou destinaci zobrazují i nádražní tabule a hlásí rozhlas. Informační systémy uvnitř vlaku upraveny nebyly.

Posílení MHD ve Vítkovicích

Zastavení až v Kunčicích má svoje negativa, přestup na MHD ve Vítkovicích funguje mnohem lépe. Důvodem je i posílení dopravy v oblasti Dopravním podnikem Ostrava (DPO), což se Kunčic podle dostupných informací netýká. Vítězí tam tak odvozy auty, čemuž stav infrastruktury před nádražím rozhodně nepomáhá.

„Z důvodu odklonění vlakové dopravy v Ostravě na nádraží Ostrava-Vítkovice zavádí DPO mimořádné posílení dopravy, které zajistí především odvoz cestujících z vlakového nádraží. Posílení se týká tramvajových linek č. 11 a 12, které budou posíleny kapacitně od 20. září do odvolání. Linka č. 6 bude v provozu i v dopoledních hodinách a také ve zvýšené kapacitě od pondělí 23. září,“ uvedla mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

Ve Vítkovicích jsou cestujícím k dispozici i mimořádné posilové autobusové spoje, a to od pátečního odpoledne 20. září do odvolání v trase: Nádraží Vítkovice – SPORT ARENA (ul. Výškovická) – Nová Ves vodárna (ul. 28. října směr Poruba) – Svinov,mosty (směr Poruba). Odjezdy posilových autobusových spojů bude na zastávce Nádraží Vítkovice koordinovat pověřená osoba DPO.

„V neděli 22. září pak počítáme s nasazením kapacitnějších článkových autobusů na lince č. 54, a to s ohledem na očekávaný příjezd zvýšeného počtu studentů vysokých škol, kteří přijíždějí na zahájení výuky,“ dodala Šnoblová.

Vlakem Leo Expressu z Přerova do Kunčic.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVlakem Leo Expressu z Přerova do Kunčic. Informační systémy upraveny nebyly.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVlakem Leo Expressu z Přerova do Kunčic. Vítkovické nádraží Leo Express jen projíždí.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVlakem Leo Expressu z Přerova do Kunčic.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVlak Leo Expressu na nádraží v Ostravě-Kunčicích.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVlak Leo Expressu na nádraží v Ostravě-Kunčicích.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVlak Leo Expressu na nádraží v Ostravě-Kunčicích.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVlak Leo Expressu na nádraží v Ostravě-Kunčicích.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPřednádraží v Ostravě-Kunčicích.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý
Tagy LEO Express ostrava povodně praha - ostrava RegioJet uzel Ostrava
61 komentářů