dkv-spojujeme

Do Německa jen s testem. Dopravci narychlo řeší, jak ověřit, že jejich řidiči a strojvedoucí nemají Covid-19

Kamiony na D8. Foto: ŘSDKamiony na D8. Foto: ŘSD

Dopravci se v pondělí obávají kolapsu na hranicích, testovací kapacity chybí.

(aktualizováno 23:05 o informace z MD) Poprvé od vypuknutí koronavirové pandemie budou muset i tuzemští řidiči kamionů nebo strojvedoucí mít před vstupem do Německa negativní test na koronavirus. Důvodem je přísnější postup německých úřadů vůči těm, kteří přijíždějí do země z Česka, Slovenska nebo Tyrolska.

Pro silniční i železniční dopravce znamená opatření velké komplikace, které dosud nezažili. Každou jízdu do Německa musí hlásit přes registrační systém a musí mít negativní test na koronavirus mladší než 48 hodin. Zejména silniční dopravci proto očekávají velké komplikace už v pondělí. Dopravci už teď marně shání, kdo řidiče otestuje.

Očekává se mnoho problémů na všech hraničních přechodech s Německem, pokud zde budou řidiči bez požadovaných registrací nebo testů a pokud budou Němci důsledně vše kontrolovat,“ říká Martin Felix ze sdružení autodopravců Česmad Bohemia. České ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo výnos, který zapovídá vjezd do ČR všem zahraničním řidičům tranzitujícím do Německa, kteří by neměli negativní test mladší 36 hodin. To by mělo snížit očekávané potíže a kolony před hranicemi s Německem.

„Nejbližší volný termín na testování jsme sehnali na pátek. Vůbec netuším, co nastane v neděli večer a v pondělí ráno na hranicích,“ řekl jeden z šéfů velkého dopravce, který si přál zůstat v anonymitě. Upozorňuje přitom na velké komplikace pro celou tuzemskou ekonomiku. „Vozíme díly v režimu just-in-time pro německé automobilky. Reálně tak hrozí, že zastavíme výrobu, protože naši řidiči nebudou mít testy,“ dodal.

U hranic vyrostou nová testovací místa

Ministr dopravy Karel Havlíček na dotaz deníku Zdopravy.cz uvedl, že problematiku řeší celý den. Večer zveřejnil seznam testovacích míst, kde dojde ke zřízení testování nebo jejich posílení.

Dopravci se snaží během víkendu zajistit antigenní testování, mnoho testovacích míst je plně rezervováno na několik dní dopředu. „Pokud se jim to nepodaří v místě bydliště, mohou ještě doufat, že to doženou na přechodech. Krizové řízení státu, armáda, policie, hasiči a hygienici spolu s kraji se snaží posílit testovací síť, například na Rozvadově, na Pomezí a v dalších místech. Lepší šance jsou ve větších městech, kde i o víkendu jsou v provozu kapacitní testovací místa, například ve velkých nemocnicích,“ dodal Felix.

Generální tajemník Česmad Bohemia upozornil, že nikomu nelze doporučit, aby nechával test až na hranice. „Snadno se zde vytvoří velké kolony a hranice budou paralyzovány. Informujeme i zahraniční sdružení dopravců, aby tranzitující cizí řidiči nevjížděli při cestě do Německa do naší republiky bez testu. Policie žádá, aby řidiči preferovali dálniční hraniční přechody, kde je možno alespoň nějak korigovat možné vznikající problémy. Pondělí ukáže, jaké bude mít toto striktní opatření našich sousedů důsledky,“ dodal Hromíř.

Mimořádně operativní se ukázali železniční nákladní dopravci ve sdružení ŽESNAD.cz. Se společností Dopravní zdravotnictví a společností Agellab se dohodli na provizorním testování v prostorách restaurace v budově děčínského hlavního nádraží. Děčín je hlavním hraničním přechodem do Německa na železnici, přes který směřuje drtivá většina přeprav.

Stav zabezpečení testovacích kapacit v jednotlivých krajích podle MD

1. Jihočeský kraj
HP Strážný – Na silnici I/4 zabezpečí od 14. 2. 2021 odběrové místo SCIMED.

2. Plzeňský kraj
HP Rozvadov – Zabezpečí a posílí od 14. 2. 2021 od 0:00 již provozované odběrové místo Záchranná služba ASČR Praha-západ, 14. 2. 2021 v provozu dva týmy odběrových míst.

Odběrové místo Scimed otevře AOC na HP Železná Ruda.

3. Karlovarský kraj
HP na silnici na I/6 Pomezí nad Ohří zajistí AOC Scimed, zahájení provozu 14. 2. 2021 od 8:00.

AČR navýšila kapacitu testování v Chebu již od zítřka.

4. Ústecký kraj
HP na D7, I/7 Hora sv. Šebestiána v jednání AOC Vidia Diagnostika.

HP na D8, plné zabezpečení ze strany HZS, provoz nonstop, vybavení a personální zajištění od HZS, materiálové a administrativní ze strany Krajské zdravotní.

Dopravní zdravotnictví a.s. AGEL zajistí AOC pro České dráhy – cargo doprava zítra od 6:00 v Děčíně.

5. Liberecký kraj
Zajištění dostupnosti testování ze strany OM Smržo-medic Tanvald a Hrádek.

6. Hlavní město Praha
Posílení kapacit AOC Ústřední vojenské nemocnice. Posílení dalším Armádním odběrovým týmem od zítřejších 8:00.

Dále v celé ČR kontaktováni krajští koordinátoři a odběrová místa k posílení kapacit:
7. Středočeský kraj
– V řešení.
8. Královéhradecký kraj
– Od neděle posílení kapacit ve FN Hradec a Scimed
9. Pardubický kraj
– V řešení.
10. Kraj Vysočina
– V řešení.
11. Jihomoravský kraj
– Od zítřka posílení kapacit ve FN Brno, FN Sv. Anna.
12. Olomoucký kraj
– Od zítřka posílení kapacit ve FN Olomouc a Vojenské nemocnici Olomouc.
13. Zlínský kraj
– V řešení.
14. Moravskoslezský kraj
– Od zítřka posílení kapacit ve FN Ostrava, Karviná.

Tagy Česmad Bohemia testování na Covid-19 Top Žesnad.cz
94 komentářů