Do leteckého muzea v Kunovicích se vrátí legendární Čmelák

Restaurovaný letoun Z-37 DDR-SNK byl rekordmanem v počtu letových hodin mezi "klasickými Čmeláky".

Do expozice Leteckého muzea v Kunovicích se vrátí legendární letoun Z-37 Čmelák. V Kunovicích vyráběné zemědělské letadlo, známé například z filmu Vesničko má středisková, ukrývalo muzeum několik let ve Střední škole letecké. Nyní jej však čeká rozsáhlá oprava a po ní opětovné vystavení. Muzeum to uvedlo v tiskové zprávě.

„Letoun chceme uvést do původní podoby, kterou měl na konci šedesátých let při svém dodání do východního Německa, kde celou svou kariéru létal. Restaurátorský zásah nebude vzhledem k rozsahu prací a jejich časové náročnosti jednoduchý. Práce na letadle plánujeme dokončit ještě letos a v příští sezóně se už budeme moci s tímto žlutým krasavcem pochlubit veřejnosti. Půjde navíc o jediné letadlo v naší expozici, které ponese jiné než české značení,“ uvedlo muzeum. Na opravu letadla přispělo ministerstvo kultury částkou 360 tisíc korun.

Restaurovaný letoun Z-37 DDR-SNK byl podle muzea rekordmanem mezi „klasickými Čmeláky“. Ač byla životnost letounu původně plánována na 5 000 letových hodin, díky pečlivému servisu v tehdejší NDR jich tento kus strávil ve vzduchu celkem 7 280.

Letoun Z-37 se začal sériově vyrábět roku 1965 a jeho výroba v různých verzích trvala až do roku 1984. Celkem bylo vyrobeno 713 kusů. Nejznámější je jeho využití jako práškovacího letadla.

Letadlo Z-37 Čmelák. Autor: Stiopa – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41956936

Letadlo Z-37 Čmelák. Autor: Stiopa – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41956936

Tagy letadlo Z-37 Čmelák Letecké muzeum Kunovice
12 komentářů