Do části Jizerek přes rok objížďkou. Začíná rekonstrukce „trojky“ na Hejnicko

Silnice v Mníšku u základní školy. Foto: Google Street ViewSilnice v Mníšku u základní školy. Foto: Google Street View

Silnice bude průjezdná jen pro místní.

Řidiči a cestující mířící do podhůří Jizerských hor kolem Hejnic a Nového Města pod Smrkem musí od pondělí počítat s delší trasou.

Začne přes rok trvající velká oprava a modernizace jedné z nejvytíženějších silnic třetí třídy v Libereckém kraji v úseku mezi Mníškem a Oldřichovem v Hájích. Jde o hlavní přístupovou silnici zejména pro cesty do Raspenavy nebo Hejnic či Lázní Libverda.

O omezení informovaly obce a Liberecký kraj na svých stránkách. Omezení potrvá do října 2025. Uzavírka silnice III/2904 se týká úseku mezi mostem na křižovatce v Mníšku až po objekt Střediska ekologické výchovy Strevlik v Oldřichově. U něj skončila první etapa humanizace celé silnice. Došlo k vybudování přechodů či chodníků.

Covid-19 zpozdil opravu silnice do Jizerských hor, spojnice přes Souš je až do jara uzavřená

Objízdná trasa mezi Hejnickem a Libercem během uzavírky bude probíhat po silnici I/13 přes Frýdlant a Albrechtice. Autobusy regionální linky 072 k objížďce využijí směrem do Oldřichova místní komunikaci kolem vlakového nádraží. Zastávka Mníšek, škola bude obsluhována na náhradních stanovištích. Autobusy regionální linky 659 budou odkloněny přes Větrov a dojde k vynechání zastávek v Mníšku a Oldřichově v Hájích. Obsluhována bude pouze zastávka Mníšek, křižovatka.

Práce na silnici mají probíhat vždy v jedné polovině, bude ale zcela uzavřena pro projíždějící auta. Dostanou se na ně pouze místní a majitelé nemovitostí v Mníšku, Oldřichově a na Fojtce. Povolenky vydávají obecní úřady.

Zakázku za 61,5 milionu korun získalo sdružení firem MI Roads a BES, jak vyplývá z informací na profilu zadavatele. Jde o společnou investici kraje a obcí. Kraj zaplatí rekonstrukci silnice včetně propustků a výstavbu opěrné zdi, to vše zhruba za 55 milionů korun. Obce se budou podílet na financování chodníků, ale také například autobusových zastávek nebo veřejného osvětlení, v Mníšku se počítá i s úpravou kanalizace a přeložkou vodovodu.

Tagy BES III/2904 Liberecký kraj MI Roads
3 komentáře