Deutsche Bahn uhájily provoz regionálních expresů přes Berlín, nakoupí vlaky u Stadleru

Stadler Kiss pro DB Regio Nordost. Foto: Stadler RailStadler Kiss pro DB Regio Nordost. Foto: Stadler Rail

Rozsah objednávky se od roku 2026 zvýší o dva miliony vlakokilometrů ročně.

Dcera Deutsche Bahn DB Regio Nordost má jistotu provozu tří linek regionálních expresů na severovýchodě Německa až do roku 2038. Dopravní svaz Berlín – Braniborsko (VBB) oznámil, že po uplynutí stávající smlouvy bude provoz těchto linek přes Berlín provozovat stejný dopravce dalších dvanáct let. Jde o výsledek soutěže, kterou kromě Berlína a Braniborska vyhlásily ještě spolkové země Sasko-Anhaltsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Pro cestující má dojít ke zlepšení služeb: na linkách RE3, RE4 a RE 5 má dojít k modernizaci stávajících souprav a také nákupu nových vlaků. Ty DB Regio pořídí u Stadleru.

Síť zahrnuje několik linek RE přes Berlín: Stralsund/Schwedt – Jüterbog, Stendal – Falkenberg (Elster)/Lutherstadt Wittenberg a Rostock/Stralsund – Ludwigsfelde.

Síť linek RE3,4,5, které bude provozovat nadále DB Regio. Foto: VBB

Síť linek RE3,4,5, které bude provozovat nadále DB Regio. Foto: VBB

Od prosince 2026 má DB Regio Nordost nasadit celkem 12 nových pětivozových jednotek Stadler Kiss a šest jednotek Flirt XL. Ty mají jezdit na lince RE 5. Rozsáhlou modernizací projde 110 dvoupatrových vozů a 22 lokomotiv. Vlaky budou vybaveny bezplatnou wi-fi, některé budou mít i USB-C zásuvky, bude dosazena technologie pro zobrazení obsazenosti vlaku.

Rozsahem jde o jeden z největších dopravních výkonů v závazku v Německu: ročně půjde o 11,6 milionu vlakokilometrů. Objednatelé počítají s přidáním spojů, rozsah provozu se navýší o dva miliony kilometrů ročně.

Tagy DB Regio DB Regio Nordost Deutsche Bahn Stadler Rail VBB
8 komentářů