Děti Země stáhly rozklad proti povolení dálnice D11, dvě minuty před koncem lhůty

D11 Autor: ministerstvo dopravyD11 Autor: ministerstvo dopravy

Ekologický spolek Děti Země splnil dohodu s Ředitelstvím silnic a dálnic z konce srpna a stáhl rozklad proti stavebnímu povolení

Ekologický spolek Děti Země splnil dohodu s Ředitelstvím silnic a dálnic z konce srpna a stáhl rozklad proti stavebnímu povolení k pokračování dálnice D11 u Hradce Králové. „Podle dohody jsme měli jediný úkol, a to do týdne od jejího sepsání stáhnout náš obsáhlý rozklad, což jsme udělali dvě minuty před koncem této lhůty,“ uvedl předseda spolku Miroslav Patrik.

Nyní by mělo ministerstvo dopravy stavební povolení potvrdit, silničáři chtějí začít stavět 2. října. Rozklad se týkal úseku od Hradce Králové k Předměřicím nad Labem, který je součástí jedné patnáctikilometrové stavby Hradec Králové – Smiřice. Na stavbu už má smlouvu za 2,6 miliardy sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky. Na navazujícím úseku Smiřice – Jaroměř už se pracuje. Oba úseky mají být hotové v roce 2021.

D11 Hradec Králové - Smiřice. Autor: ŘSD

D11 Hradec Králové – Smiřice.
Autor: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic k definitivnímu povolení směřuje po více než dvou letech řízení. Jde totiž už o druhé povolení pro zmíněný úsek. První povolení vydalo ministerstvo už loni v červnu, proti tomu se ale také odvolaly Děti Země, když napadly takzvaná závazná stanoviska kraje i města. ŘSD pak celý proces letos v březnu zastavilo, žádost o povolení stáhlo a odvolací řízení bylo zrušeno. Následně silničáři podali žádost novou se zdůvodněním, že to tak bude rychlejší. Nové povolení dostali letos v červnu, znovu jej ale v červenci rozporovaly Děti Země.

Nyní ale nastal mezi oběma organizacemi smír. Stažení rozkladu proti stavebnímu povolení je přitom podle Dětí Země mimořádnou událostí, neboť standardně by vyčkaly na výsledek rozkladového řízení, které trvá několik měsíců. Jeho výsledek je ale nejistý. Spolek se proto spokojil se smlouvou, ve které se silničáři zavazují například k ochraně stávajících dřevin a výsadbě nových, k monitoringu hluku, ochraně obojživelníků nebo navrácení ploch kolem stavby do původního stavu.

Kompletní text dohody najdete například na Hlídači státu.

Tagy D11 Děti Země rozklad ŘSD
13 komentářů