Den železnice: Zelený Anton, Sergej nebo ComfortJet. Dráhy lákají také na původní Třebovou

Večerní show bývá největším lákadlem Národního dne železnice. Snímek z roku 2015, kdy se akce konala v Hradci Králové. Foto: České dráhyVečerní show bývá největším lákadlem Národního dne železnice. Snímek z roku 2015, kdy se akce konala v Hradci Králové. Foto: České dráhy

Národní den železnice se slaví každoročně v září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy vyjel první vlak vynálezce George Stephensona.

Národní den železnice se letos koná ve městě, jehož ocelové srdce tluče v drážním rytmu téměř 180 let. Tak představují České dráhy blížící se železniční oslavy v České Třebové. V aktuálním vydání svého měsíčníku Železničář představily podrobnosti k programu.

Den železnice se bude konat o víkendu 21. a 22. září a bude podobně jako v minulých letech letech rozdělen na Svět historie a Svět změny. V historické části se představí například parní lokomotivy Všudybylka (354.195) a Zelený Anton (486.007) nebo motorový Sergej (T679.1529), moderní výstavka zahrne například lokomotivy Vectron (193.031 Hoši, děkujem!) a Traxx (388.015) nebo hybridní DualShunter 2000 od firmy CZ LOKO, která je v Třebové doma. Parní vlaky v čele s Všudybylkou či Zeleným Antonem zajedou do Poličky a Vysokého Mýta.

Představí se i ComfortJet, který zároveň v sobotu poslouží jako návozový vlak od Prahy, odpoledne zase odveze příznivce železnice zpět. Pomáhat mu bude CityElefant (471). Z druhé strany od Olomouce bude jezdit historický pantograf EM 475.1. Mezi depem a osobním nádražím bude jezdit vlakový i autobusový pendl. Součástí programu budou například i průjezdy kontejnerovým překladištěm Metransu, v sobotu večer pak návštěvníky čeká tradiční Noční vlaková show.

Vstupné činí 250 korun pro dospělého na den, pro dítě 50 korun, rodinné vstupné (dva dospělí a dvě děti) bude 500 korun. Noční vlaková show vyjde na 400 korun bez ohledu na věk.

Další podrobnosti jsou na speciálních stránkách Českých drah.

„Ačkoliv k největším omezením pro cestující dojde až v závěru roku 2027, Národní den železnice bude pro návštěvníky skvělou příležitostí prohlédnout si drážní Třebovou v původním stavu těsně před startem rekonstrukce,“ připomínají České dráhy velkou modernizaci za 20 miliard, která celý třebovský uzel v následujících letech čeká.

Národní den železnice se slaví každoročně v září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy vyjel první vlak vynálezce George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington a v jeho čele byl stroj pojmenovaný Locomotion. Vzniklo tak mezinárodní pojmenování pro hnací kolejové vozidlo. První vlak měl 11 vagonů s uhlím a vůz s cestujícími. Vlak měl délku 88 metrů a dosáhl maximální rychlost 9 km/h.

Loni se Národní den železnice konal v Bohumíně, předloni v Plzni.

Tagy Česká Třebová České dráhy Národní den železnice
Žádné komentáře