Delta vymyslela, jak obejít americké clo na nové airbusy

Airbus A330-900 společnosti Delta Air Lines na odletu z Toulouse do AtlantyAirbus A330-900 společnosti Delta Air Lines na odletu z Toulouse do Atlanty

Delta nové airbusy nasazuje jen na mezinárodní linky.

Letecká společnost Delta Air Lines přišla na způsob, jak se vyhnout placení stovek milionů dolarů v podobě cla za dovoz nových letadel od evropského výrobce Airbus. Na případ upozornila agentura Bloomberg.

Americký dopravce oficiálně nechává letadla umístěná v zahraničí tak, aby za ně dosud nemusel platit cla. „Rozhodli jsme se z Evropy nedovézt jediné letadlo, dokud tato cla budou platit. Letadla jsou vyčleněna výhradně pro mezinárodní provoz, kterého se cla netýkají,“ uvedla Delta v odpovědi na dotaz Bloombergu.

Delta je jedním z největších zákazníků Airbusu. I kvůli Deltě se Airbus rozhodl vyrábět část letadel v USA ve svém závodě v Mobile, kam přesunul i výrobu Airbusu A220. Širokotrupá letadla se ale stále vyrábí v Evropě, stejně tak velká část A320 family.

Bloomberg spočítal, že na clech mohla firma ušetřit až 270 milionů dolarů. Vychází ale z ceníkových cen letadel, skutečná bývá podstatně nižší. Podle agentury jde současně o ukázku toho, jak cla zavedená v říjnu 2019 prezidentem USA Donaldem Trumpem nutí firmy měnit jejich byznys, často ne příliš efektivně.

Podle agentury například nejprve nový A321 ze závodu v Hamburku letěl do Salvadoru a pak postupně začal létat z Jamajky do Atlanty. Podobný je případ nových A350, které z Francie odletěly do Japonska a od té doby létají většinou mezinárodní lety do USA. Základnu mají oficiálně v Japonsku.

Postup Delty může být inspirací i pro evropské aerolinky. Cla na americká letadla zavádí i Evropská unie. Je ale možné, že s výměnou prezidenta v USA dojde brzy k jejich vzájemnému zrušení.

Tagy Airbus Cla na dovoz letadel Delta Air Lines
7 komentářů