Děkujeme, nechceme. Výsledky hackathonu na elektronické dálniční známky stát nevyužije

Dálnice D8. Foto: Ministerstvo dopravyDálnice D8. Foto: Ministerstvo dopravy

Státní podnik Cendis nevyužije žádnou část systému, kterou v lednu při takzvaném hackathonu vyvinuli pro elektronické dálniční známky dobrovolníci. Pro

Státní podnik Cendis nevyužije žádnou část systému, kterou v lednu při takzvaném hackathonu vyvinuli pro elektronické dálniční známky dobrovolníci. Pro státní systém je nepoužitelný, podle Cendisu byla ale práce vývojářů inspirací.

Cendis pro systém elektronické dálniční známy (EDAZ) proto podle dnes vydané tiskové zprávy vyvíjí vlastní řešení. Na konec spolupráce upozornil dnes jako první server SeznamZprávy. Vysvětluje to tím, že základ systému musí být navržen s vazbami na ostatní systémy státu, splnění podmínek kybernetické bezpečnosti a také musí vydržet předpokládanou zátěž.

„Koncepci systému EDAZ jsme položili přes sebe s návrhem z hackathonu a našli jsme dva konkrétní průniky dílčích částí, kde jsme se možností využití zabývali velmi podrobně. Mnohokrát jsme se sešli, analyzovali jsme zdrojové kódy, ale nakonec jsme se společně se zástupci hackathonu shodli na tom, že pro stát bude efektivnější postavit EDAZ na novém základu, který bude potřebám celého systému více odpovídat,“ řekl Jan Paroubek, který je pověřen řízením Cendisu.

Nový systém od Cendisu už prošel schválením odboru hlavního architekta eGovernmentu Ministerstva vnitra ČR. „Za víkend se dá vytvořit funkční model, ale ne významný informační systém státní správy, který musí splňovat mnoho dalších podmínek. Na to, aby bylo možné výstup hackathonistů do systému EDAZ začlenit, by bylo nutné věnovat mu velké množství dalšího času a práce,“ uvedl Cendis v tiskové zprávě.

Podle Paroubka ale nešlo o zbytečnou práci. „Inspirovali jsme se nejen architekturou, ale i přístupem, vůlí po inovativním řešení, energií organizátorů, vzdorem proti starým IT praktikám. Výsledkem je úplně nový projet, který ušetřil mnoho milionů,“ dodal Paroubek.

Organizátor hackathonu Tomáš Vondráček potvrdil, že požadavky státu na systém by znamenaly velké změny a úpravy a výsledek by nepřinesl úspory.

Nový systém elektronických dálničních známek má fungovat od ledna příštího roku. Detaily o celém systému jsme přinesli v nedávném rozhovoru s Janem Paroubkem.

Tagy Cendis EDAZ elektronické dálniční známky
25 komentářů