Definitivně do šrotu. British Airways vyvrátily spekulace, že vyřazená jumba prodá do Ruska

Boeing 747-400 British Airways při odletu z Londýna. Foto: British AirwaysBoeing 747-400 British Airways při odletu z Londýna. Foto: British Airways

Letadla pro jinou dobu, napsali ke konci Boeingu 747 British Airways zaměstnancům.

Letecká společnost British Airways vyvrátila spekulace o tom, že by sedm odstavených Boeingů 747-400 zamířilo k ruskému dopravci Rossiya Airlines patřící Aeroflotu.

Aerolinky reagovaly krátkým prohlášením na zprávy, které se objevily o víkendu. Jako první přišel se zprávou o přesun letadel do Ruska  twitterovém účtu Phil’s Airline Fleet News, který dlouhodobě sleduje trh s letadly, zejména pak použitými. Novým majitelem měla být letecká společnost Rossiya Airlines, která patří pod Aeroflot. Výrazně by tak rozšířila svoji flotilu Boeingů 747: dosud jich má devět.

British Airways letadla vyřadily předčasně kvůli pandemii koronaviru a velkému propadu poptávky po dálkových letech. Firma v červenci oznámila, že s okamžitou platností všechna letadla vyřadí. Aerolinky byly největším provozovatelem Boeingem 747 v osobní dopravě, mají jich celkem 30.  Větším provozovatelem je pouze Atlas Air, který ale jumba používá pro nákladní dopravu.

V současné situaci je podle British Airways nemožné dál letadla tohoto typu provozovat, nahradí je novými a modernějšími stroji jako Airbus A350 nebo Boeing 787.

British Airways létají s jumby od roku 1971, poslední nový stroj převzala firma v roce 1999. „Jsou to letadla pro jinou dobu. Mají mnohem vyšší spotřebu než novější stroje a potřebují podstatně větší pozornost našich techniků. Závisí na vysokém počtu cestujících a velkému zájmu o naše prémiové třídy, aby se uživila. Nevěříme, že tato letadla jsou aktuálně udržitelná v letectví,“ uvedla firma v dopise zaměstnancům.

Tagy Boeing 747 British Airways
10 komentářů