Další rozšiřování zón placeného stání v Praze. Nově budou na Hanspaulce a na Ořechovce

Zaparkovaná auta v Praze 6. Foto: FB Prahy 6Zaparkovaná auta v Praze 6. Foto: FB Prahy 6

 Zóny placeného stání začnou na celém území Hanspaulky v Praze 6 platit v pondělí 2. listopadu, na Ořechovce budou od

 Zóny placeného stání začnou na celém území Hanspaulky v Praze 6 platit v pondělí 2. listopadu, na Ořechovce budou od pondělí 23. listopadu. Rozšíření zón placeného stání na celé území městské části je v plánu od dubna 2018, kdy to schválilo zastupitelstvo Prahy 6. 

„Rozšíření zón na Ořechovku bylo plánované již v minulé etapě. Nakonec k realizaci v plné šíři nedošlo kvůli separátním komplikovaným jednáním ohledně úprav směrnosti některých ulic v lokalitě. Problém u rozšíření parkovacích zón nastává pouze v počtu parkovacích automatů,“ uvedl místostarosta Prahy 6 Jiří Lála (ODS), který zodpovídá za řešení problematiky dopravy.

Bez omezení budou moci na modré zóně na Hanspaulce a na Ořechovce parkovat pouze lidé s platnými parkovacími oprávněními, které se týkají celé oblasti placeného stání v šesté městské části. Za první auto lidé stejně jako v zónách ve zbytku Prahy zaplatí 1200 korun ročně, druhé vyjde na 7000 korun. V ulici Na Pískách by měla být smíšená zóna, ve které by mohli za poplatek parkovat delší dobu i nerezidenti. Za hodinu parkování ve fialové zóně by měli návštěvníci zaplatit 20 korun, doplnil mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Další krok proti přespolním řidičů

Důvody pro zavádění parkovacích zón podle mluvčího radnice vycházejí mimo jiné z požadavků obyvatel Prahy 6. Cílem je upřednostnit rezidenty a zamezit parkování takzvaných přespolních řidičů. Podle radnice je žádoucí, aby tito lidé využívali prioritně hromadnou dopravu, případně auta nechávali na záchytných parkovištích. „Jestliže pak ubude přijíždějících vozidel, nebudou se v takové míře vytvářet dopravní kolony a uvolní se celkový dopravní tok na šestce,“ doplnil za radnici Prahy 6 Hannich.

Do systému parkovacích zón se dosud zapojily Praha 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 16 a 22. První regulace parkování začala v 80. letech, takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Systém zón byl v srpnu spuštěný ve Vršovicích a části Vinohrad, která spadá pod Prahu 10, a od pondělí 5. října platí v pražských Strašnicích.

V lednu 2021 budou parkovací zóny nově platit v Praze 18 a rozšířené budou i na další oblasti v Praze 9 a v Praze 5. Vyplývá to z informací na webu Parkuj v klidu.

ČTK

Tagy Praha 6 Zóny placeného stání
52 komentářů