Další problém s tramvajemi 14T. Jedna se sama rozjela, všechny musely na kontrolu

Tramvaj 14T. Foto: DPPTramvaj 14T. Foto: DPP

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) nechal neplánovaně zkontrolovat všechny tramvaje 14T, veřejnosti známé většinou jako Porsche. Stalo se tak

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) nechal neplánovaně zkontrolovat všechny tramvaje 14T, veřejnosti známé většinou jako Porsche. Stalo se tak poté, co se jeden vůz nečekaně na konečné po restartu systému rozjel.

DPP incident potvrdil. Podle mluvčí Anety Řehkové došlo k závadě v jediném případě u vozu číslo 9141. „Nestandardní chování nemělo vliv na bezpečnostní obvody vozidla. Vůz korektně reagoval na povel „maximální provozní brzda, nouzová brzda i záchranná brzda,“ řekla Řehková. „V okamžiku, kdy k tomuto došlo, byl vůz na konečné ve smyčce a byl bez cestujících,“ dodala.

Podle ní byl vůz bezodkladně stažen z provoz a podroben důkladné analýzy techniky DPP i Škody Transportation. Příčinou byla podle vyjádření DPP i Škody kombinace poruch komunikace (vyvolaná špatným impedančním přizpůsobením komunikační sběrnice CAN). Vozy už nejsou v záruce.

Tramvaj už opět jezdí. „DPP před opětovným uvedením do provozu provedl celodenní zátěžovou zkušební jízdu bez cestujících, která potvrdila, že vozidlo se chová korektně a je způsobilé provozu,“ dodala Řehková. Kvůli události došlo k preventivní kontrole všech těchto tramvají, které má DPP v provozu.

DPP koupil celkem 60 těchto tramvají, většina ale nejezdí. V srpnu 2014 jejich provoz zakázal Drážní úřad kvůli praskání příčníků rámů podvozků. Od roku 2015 začíná postupná oprava. Aktuálně tak jezdí necelá polovina z tramvají, které DPP v roce 2008 nakoupil. Všechny se mají vrátit do provozu do roku 2020.

 

Tagy dpp Tramvaj 14T
9 komentářů