Další problém motorů Rolls-Royce u dreamlinerů. Singapore Airlines je musely uzemnit

Boeing 787-10. Foto: Singapore AirlinesBoeing 787-10. Foto: Singapore Airlines

Další letecká společnost se potýká s problémy s motory Trent 1000 od společnosti Rolls-Royce na letadlech Boeing 787 Dreamliner. Singapore

Další letecká společnost se potýká s problémy s motory Trent 1000 od společnosti Rolls-Royce na letadlech Boeing 787 Dreamliner.

Singapore Airlines oznámily, že neplánovaně odstavily dva dreamlinery 787-10 kvůli nečekaně brzkému opotřebení částí motorů Trent 1000 TEN, konkrétně pak lopatek v turbíně motoru.

Na závadu přišly aerolinky náhodou, nikoliv při pravidelné kontrole. Po dohodě s Rolls-Royce se dopravce domluvil na preventivní odstávce a kontrole. Výsledkem je odstavení dvou letadel na delší dobu.

Celkem mají Singapore Airlines ve flotile 9 těchto letadel, průměrné stáří jen lehce přesahuje rok. Odstavená letadla jsou z dubna a června loňského roku. Společně s letadly All Nippon Airways jde o jediné letadla 787-10 s motory Trent 1000 od Rolls-Royce, ostatní létají s Genx-1B od General Electric. Rolls-Royce uvedl, že pracuje na odstranění závady.

Financial Times citují zástupce Rolls-Royce, podle kterého výrobce upozornil aerolinky, že životnost některých dílů může být kratší.  Výrobce dlouhodobě bojuje s rychlejším opotřebením motorů, kvůli kterému je podle agentury Bloomberg aktuálně uzemněno 35 dreamlinerů, protože čekají na výměnu vadných dílů.  .

Tagy Boeing 787-10 Rolls-Royce Singapore Airlines Trent 1000
2 komentáře