Další manažer automobilky za mřížemi. Japonci zatkli šéfa Renaultu Ghosna

Carlos Ghosn před modelem Renault K-ZE. Foto: RenaultCarlos Ghosn před modelem Renault K-ZE. Foto: Renault

Kariéra čtyřiašedesátiletého matadora automobilového průmyslu Carlose Ghosna nabrala nečekaný směr. Pro šéfa Renaultu a aliance Renault – Nissan – Mitsubishi

Kariéra čtyřiašedesátiletého matadora automobilového průmyslu Carlose Ghosna nabrala nečekaný směr. Pro šéfa Renaultu a aliance Renault – Nissan – Mitsubishi si dnes přišla japonská policie. Důvodem je podezření, že používal firemní peníze Nissanu pro soukromé účely.

O zatčení informoval jako první japonský list Yomiuri. Ghosn, přezdívaný díky úspěšné restrukturalizaci Renaultu jako zabiják nákladů nebo nejtvrdíš manažer v oboru, už přišel o místo v Nissanu. Japonská automobilka krátce po zprávě uvedla, že ho odvolá.

Podle agentury Bloomberg je za Ghosnovým odvoláním používání firemním peněz pro vlastní účely i například záměrné uvádění nižších příjmů na tokijské burze. Dalším obviněným je další manažer Greg Kelly.

Na případ upozornil bývalý zaměstnanec firmy. Vyšetřování trvalo několik měsíců. „Nissan se svým akcionářům hluboce omlouvá. Budeme pokračovat ve snaze odstranit veškerá pochybení ve vedení,“ uvedla automobilka.

Akcie obou automobilek dnes zažily velký pád, Renault o více než 15 %. Ghosn přišel do Nissanu, aby ho zachránil, což se podařilo. Už loni se stala největším výrobcem osobních aut na světě. 

Jde o dalšího manažera automobilky, který skončil v poslední době za mřížemi. Od června je ve vazbě šéf Audi Rupert Stadler. Důvodem mají být emisní podvody.

Tagy aliance Renault - Nissan - Mitshubishi Carlos Ghosn renault
2 komentáře