dkv-spojujeme

Další lowcost začal létat přes Atlantik, Primera Air jako první s A321neo

Airbus A321neo společnosti Primera Air. Foto: Primera AirAirbus A321neo společnosti Primera Air. Foto: Primera Air

Letecká společnost Primera Air nasadila jako první dopravce Airbus A321neo na lety přes Atlantik. První lety proběhly mezi letištěm London

Letecká společnost Primera Air nasadila jako první dopravce Airbus A321neo na lety přes Atlantik. První lety proběhly mezi letištěm London Stansted a Newark v New Jersey. Aerolinka i výrobce letadel mluví o revoluci v transatlantických letech, především z pohledu nákladů.

Primera Air začal s A321neo létat přes Atlantik 1. května, od zítřka přidává ze Stanstedu další spojení do Bostonu. Data o letu ukazují, že letadlo zvládne cestu většinou za zhruba 8 hodin, už ale bylo ve vzduchu i téměř 9 hodin.

Jde o dalšího dopravce, který se vrhl do nízkonákladových letů přes Atlantik, už déle létá například Norwegian nebo islandský WOW Air. Nástup dopravců, kteří obvykle začínají na ceně kolem tří tisíc za jednosměrnou letenku, přinutil velké aerolinky výrazně zlevnit a také přijít s tarify s cenami jen za sedačku, nikoliv včetně zavazadla. Počty letenek za nejnižší ceny bývají ale většinou omezené. Primera Air na svých stránkách uvádí ceny od 99 dolarů, reálně není za tuto cenu v jejich systému aktuálně jediná letenka za Atlantik.

Jsme svědky revolučních změn v létání, dálkové lety se stávají dostupné pro každého. Je to změna, kterou přináší nová úzkotrupá letadla, jakými je právě A321neo,“ říká šéf Primera Air Andri Már Ingólfsson

V Lotyšsku registrovaná společnost se dlouho věnovala hlavně charterům, nákupem nových letadel A321neo chce razantně vstoupit na trh dálkové dopravy. Letadlo je v konfiguraci pro 198 cestujících (16 premium, 182 economy), dolet 6 850 kilometrů.

https://www.youtube.com/watch?v=whrhWgou2cQ.

Letos má Primera Air převzít první tři letadla, letos by měla převzít i první verzi A321 LR s ještě o pár set kilometrů delším doletem. Dalších pět strojů převezme příští rok. Jenže plány narušuje zpoždění Airbusu v dodávkách. Firma už proto přiznala, že část letů, které původně plánovala s A321neo pokryje pronajatým Boeingem 757 od National Airlines. Ještě během letního letového řádu spustí lety do Toronta a Washingtonu, také pak z Birminghamu do New Yorku a Toronta, spustí také spojení z Paříže do USA a Kanady.

Tagy A321LR A321neo Airbus primera air transatlantické lety
Žádné komentáře