dkv-spojujeme

Další krok k samořiditelným letadlům. Airbus testuje vzlet bez zásahu pilotů, nechce je ale nahradit

První vzlet Airbusu A350-1000, který řídí počítač. Piloti jen přihlíží. Foto: AirbusPrvní vzlet Airbusu A350-1000, který řídí počítač. Piloti jen přihlíží. Foto: Airbus

Společnost Airbus úspěšně otestovala start letadla plně pod kontrolou palubního počítače bez zásahu pilotů. Jde o další krok ke zcela

Společnost Airbus úspěšně otestovala start letadla plně pod kontrolou palubního počítače bez zásahu pilotů. Jde o další krok ke zcela samořiditelným letadlům.
Airbus dnes pokrok ve vývoji oznámil v tiskové zprávě. K testování používá Airbus A350-1000, zatím uskutečnil úspěšně několik startů bez zásahu člověka. Na palubě byli dva piloti a dva technici, kteří dohlíželi na přístroje a byli připraveni převzít řízení letadla, pokud by něco selhalo.

„Letadlo se chovalo přesně tak, jak jsme předpokládali. Když jsme čekali na povolení k vzletu, zapnuli jsme autopilota a nastavili ovládání motorů na nastavený výkon pro vzlet. Dohlíželi jsme na to, co letadlo provádí. Letoun začal zrychlovat, držel se středové čáry, ke vzletu došlo při nastavené rychlosti,“  řekl zkušební pilot Yann Beaufils.

Pro Airbus jde o důležitý mezník v projektu technologie pro autonomní pojíždění po letištní ploše, vzlet a přistání.

Další fází bude testování pojíždění. Podle Airbusu ale není cílem zcela nahradit piloty, zatím jde o zkoumání toho, co vše může za lidi zvládnout stroj a jak tímto krokem zvýšit bezpečnost provozu. „Jde o technologie, které mají pilotům pomoci, nikoliv je nahradit,“ uvedl Airbus ve svém prohlášení.

Tagy Airbus samořiditelná letadla Top
47 komentářů