Další evropská aerolinka krachuje. Cobalt Air skončil, čínské peníze došly

Airbus A319 společnosti Cobalt. Foto: CobaltAirbus A319 společnosti Cobalt. Foto: Cobalt

Kyperská aerolinka Cobalt Air je další leteckou společností, která ukončí provoz. Za poslední měsíc jde už po krachu VLM a

Kyperská aerolinka Cobalt Air je další leteckou společností, která ukončí provoz. Za poslední měsíc jde už po krachu VLM a Primera Air o třetího evropského dopravce, který dolétal.

Konec provozu oznámila firma na svých stránkách.  Posledním letem dopravce je linka z Londýna, poté už žádný spoj firma nevypraví. Konec provozu přichází jen krátce poté, co vyšlo najevo, že čínští investoři ve firmě už nepočítají s dalším podporou ztrátového dopravce. 

Kyperský server Economy Today upozornil, že čínská vláda se rozhodla zmrazit část zahraničních investic jako reakci na obchodní válku s USA. Investoři tak přestali plnit údajně své kapitálové závazky. 

O vážných problémech dopravce se mluví poslední týdny, kdy zůstala několik dní dvě letadla odstavená, důvodem měly být nezaplacené leasingové splátky. Kyperské ministerstvo dopravy slíbilo, že cestujícím pomůže se dostat domů.

Cobalt vznikl v roce 2015 jako náhrada za zkrachovalé Cyprus Airways. Ty ale mezitím začaly znovu létat. Cobalt zaměstnává zhruba 200 lidí, ve flotile měl dva airbusy A319 a čtyři A320.

Tagy Cobalt Air krachy leteckých dopravců
2 komentáře