Další dopravce končí s provozem Fokkerů. Virgin Australia kupuje E190-E2

Embraer E190-E2 v barvách Virgin Australia. Foto: EmbraerEmbraer E190-E2 v barvách Virgin Australia. Foto: Embraer

Dopravce provozuje na západě Austrálie přes 30 let stará letadla.

Letecká společnost Virgin Australia je dalším dopravcem, který po více než třiceti letech provozu skončí s nizozemskými letadly Fokker 100.

Dopravce oznámil, že pro své regionální linky v Západní Austrálii pořídí osm nových letadel Embraer E190-2. První stroje od brazilského výrobce budou dodány v příštím roce. Letecká společnost uvedla, že nahradí právě Fokkery 100. Dosud jich má ve vlastnictví sedm, jejich stáří je mezi 30 a 33 lety.

Jde o další modernizaci regionálních letadel v Austrálii. Nedávno s ní začal Qantas, který pro své lety pod značkou QantasLink nakoupil nové Airbusy A220.

Nová letadla míří do provozu výhradně v Západní Austrálii, kde dopravce létá pod značkou Virgin Australia Regional Airlines (VARA). Firma již využívá letadla E190 pronajatá od společnosti Alliance Airlines. Od nových letadel si slibuje nižší spotřebu. Letadla budou poháněna motory Pratt & Whitney’s PW1900G. Dopravce současně buduje na letišti v Perthu nový hangár.

Australští dopravci jsou největšími provozovateli letadel Fokker 100 na světě, která jsou v komerčním provozu od roku 1988. Aktuálně jich nejvíce létá pro National Airlines a QantasLink.

Tagy Embraer Embraer E190-E2 Fokker 100 Virgin Australia
3 komentáře