Další část D35 má postavit česko-slovensko-maďarské sdružení, cena spadla o 800 milionů

Vizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSD

ŘSD plánuje začít se stavbou ještě v tomto čtvrtletí.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je blízko zahájení stavby další části dálnice D35. V soutěži s odhadovanou cenou 2,445 miliardy korun na stavbu úseku Sadová – Plotiště vybralo jako vítěze sdružení MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt za nabídkovou cenu 1,628 miliardy korun.

Na stavbu je vydáno pravomocné stavební povolení a vykoupeny všechny pozemky, dokončuje se archeologický výzkum,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. K zahájení stavby zbývá ještě podepsat smlouvu, pokud nepřijdou námitky od druhého uchazeče. Do tendru přišly nezvykle jen dvě nabídky, i tak stát výrazně za dálnici ušetří: cena vítěze je o více než 800 milionů korun nižší, než byl odhad.

Od podání nabídek do vyhlášení vítěze uplynuly téměř čtyři měsíce. Prodlevu vysvětlil Mátl například expertním posuzováním, zda nedošlo k podání mimořádně nízké nabídkové ceny. „Ověřovaly se předložené reference a ještě byla nutná součinnost dodavatele s předložením originálů dokumentů,“ dodal Mátl. Se zahájením počítá nejpozději do září.

Dálnice D35 Sadová - Plotiště. Pramen: ŘSD

Nová část dálnice spojí úsek mezi křižovatkou s D11 (Plotiště) s křižovatkou Sadová, kde se napojí na již budovanou část do Hořic. Trasa 7,5 kilometru dlouhého úseku vede rovinatým a mírně zvlněným terénem. V rámci výstavby dálnice bude vybudováno celkem devět mostních objektů, z nichž nejdelší je 114,3 metru dlouhá estakáda Všestary. Detailně je popsána stavba v informačním letáku.

Sdružení firem vedené firmou vzniklou po potrestání Metrostavu za korupci v poslední době ovládlo velkou část dálničních tendrů. Minulý týden začalo stavět další část D3 ke státní hranici, nejnižší cenu nabídlo i v dalších tendrech. Je aktuálně i vítězem zatím největší dálniční zakázky za poslední roky na stavbu D11 z Trutnova na státní hranici.

Tagy D35 D35 Sadová - Plotiště Doprastav Duna Aszfalt MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
8 komentářů