dkv-spojujeme

Další aerolinka vyřadí jumba. U Qantasu dolétají příští rok, nahradí je dreamlinery

Boeing 747 společnosti Qantas na letišti v Sydney. Foto: QantasBoeing 747 společnosti Qantas na letišti v Sydney. Foto: Qantas

Australská letecká společnost Qantas je další aerolinkou, která oznámila definitivní konec provozu legendárních letadel Boeing 747. Poslední stroj vyřadí z

Australská letecká společnost Qantas je další aerolinkou, která oznámila definitivní konec provozu legendárních letadel Boeing 747. Poslední stroj vyřadí z flotily na konci příštího roku.

Podle serveru ch-aviation.com letadla definitivně nahradí menší dreamlinery 787-9. Ty mají sice nižší kapacitu, ale výrazně nižší provozní náklady. Qantas proto chce na řadě linek létat častěji než dosud s jumby, kde nemá rotaci každý den.

Qantas má aktuálně sedm boeingů 747-400, používá je hlavně na linky ze Sydney do Honololu, Johannesburgu, San Francisca, Santiaga de Chile a Tokia Hanedy.

Qantas původně plánoval vyřadit jumba nepatrně dříve, potřebuje je ale ještě kvůli chystané modernizaci Airbusů A380. Šéf aerolinek Allan Joyce uvedl, že firma je chce provozovat ještě deset let, ale projdou velkou obnovou interiéru. Qantas jich má aktuálně dvanáct, létá s nimi do Dallasu, Londýna a Los Angeles, z Melbourne pak ještě do Singapuru a Los Angeles.

O rok později mají skončit všechna jumba také ve flotile Air France – KLM, aktuálně jich zbývá posledních deset kusů.

Tagy Boeing 747 Qantas
1 komentář