Dálniční přivaděč ke Krumlovu postaví M-Silnice, stavba začne v 1. pololetí

Stavba dálnice D3 Hodějovice - Třebonín (leden 2024). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStavba dálnice D3 Hodějovice - Třebonín (leden 2024). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Součástí stavby bude i prodloužení stoupacího pruhu u Rájova.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) završilo výběr stavební firmy na stavbu I/39 Třebonín (MÚK D3) – Rájov, což je napojení Českého Krumlova na aktuálně budovanou dálnici D3. Přes tři kilometry dlouhý úsek silnice I/39 postaví společnost M-Silnice, která šla do tendru s cenou 323 milionů korun. To je zhruba 74 procent ceny předpokládané při vypisování tendru.

„Na stavbu je vydáno je stavební povolení v právní moci a je dokončena majetkoprávní příprava. Zahájení realizace stavby plánujeme do konce letošního prvního pololetí,“ uvedl na síti X šéf ŘSD Radek Mátl. Hotovo by mělo být v roce 2026.

I/39, úsek D3 - Rájov. Pramen: ŘSD

I/39, úsek D3 – Rájov. Pramen: ŘSD

Stavbu lze rozdělit na dvě části: západně od dálnice vznikne zmíněný krumlovský přivaděč (I/39), východně od dálnice stavbaři zbudují přeložku silnice II/155. Podle ŘSD stavba mimo jiné zajistí úlevu obcím od tranzitní dopravy. Poslouží jako obchvat Dolnímu Třebonínu a Prostředním Svincům.

V úseku kolem Dolního Třebonína (I/39) je silnice navržena jako dvoupruhová se dvěma úrovňovými křižovatkami. Součástí stavby bude i prodloužení stoupacího pruhu u Rájova.

Mimoúrovňová křižovatka Třebonín je součástí aktuálně budovaného dálničního úseku Hodějovice – Třebonín, který má být hotov do konce letošního roku.

Tagy I/39 M-Silnice přivaděč Český Krumlov
3 komentáře