Dálkové letadlo ČSA se vrací neplánovaně do Prahy. Kontrola od Korean Air na Maltě neproběhne

Airbus A330-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: ČSAAirbus A330-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: ČSA

České aerolinie neplánovaně vrátí ještě na pár dní do Prahy své jediné dálkové letadlo.

Airbus A330-300 registrace OK-YBA, s kterým poslední roky létaly České aerolinie, se dnes oproti původním plánům ještě na pár dní vrátí do Prahy.

Přilétnout má kolem půl desáté večer z Malty, kde probíhala jeho revize a údržba před vrácením majiteli, společnosti Korean Air. Podle původních plánů mělo letadlo odletět do Soulu již z Malty.

Za návratem do Prahy je postup maltských úřadů, které odmítly vstup jihokorejských techniků na maltské území kvůli současné pandemii covid-19. „Podle smluvního ujednání má být inspekce provedena v Praze nebo na bázi, kde byla sjednána údržba,“ řekla mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková.

A330 odlétl z Prahy na začátku července, po opravě má za sebou jeden zkušební let okolo Malty.

Letoun OK-YBA mají ČSA v pronájmu od roku 2013, šlo o jeden z výsledků majetkového vstupu Korean Air do tuzemského dopravce. Letadlo bylo vyrobeno před 19 lety. Smlouva končí v říjnu. Letadlo nasazovaly aerolinky hlavně na linku do Soulu, výjimečně se kvůli silné poptávce objevilo na některých evropských linkách. Před pořízením OK-YBA měly ČSA na dálkové lety Airbusy A310, těch se firma zbavila v roce 2010. Vzhledem k aktuální situaci ČSA s obnovením jediné dálkové linky do Soulu aktuálně nepočítají.

Tagy Airbus A330 České aerolinie Korean Air OK-YBA
17 komentářů