Dálkové jízdenky na vlak v Německu zlevnily díky nižší dani

Jednotky ICE T u Norimberka. Foto: Deutsche Bahn.Jednotky ICE T u Norimberka. Foto: Deutsche Bahn.

Cestující v Německu platí za jízdenky u dálkových spojů méně než loni. Od 1. ledna vstoupil v platnost nový zákon,

Cestující v Německu platí za jízdenky u dálkových spojů méně než loni. Od 1. ledna vstoupil v platnost nový zákon, podle kterého došlo ke snížení daně z přidané hodnoty u jízdenek na dálkové vlaky z 19 na 7%.

Neznamená to ale, že lidé vždy budou cestovat levněji: Deutsche Bahn sice zlevnily nejnižší cenu takzvané SuperSparpreis jízdenky z 19,.90 na 17,90 eur, není ale jisté, zda zůstal u každého vlaku za nižší cenu stejný objem jízdenek za nejnižší cenu.

Německá vláda snížení sazby DPH vysvětlila už dříve snahou nalákat více cestujících do vlaků. DB nově zlevnila i například poplatky za přepravu jízdních kol. Dopravce očekává nárůst počtu cestujících o pět milionů za rok. Novinkou je možnost cestování pro vojáky zdarma: musí ale jet v uniformě a jízdenku si rezervovat přes zvláštní portál. Celkem tuto možnost má 180 tisíc příslušníků Bundeswehru.

Nižší sazba DPH se týká jen cesty nad 50 kilometrů. Některé dopravní svazy v jednotlivých spolkových zemích naopak zvýšily od ledna mírně ceny integrovaného tarifu.

Tagy daň z přidané hodnoty Deutsche Bahn
8 komentářů