D10 čeká noční uzavírka, u Příšovic zmizí most

Most přes D10 u Příšovic. Foto: Metrostav InfrastructureMost přes D10 u Příšovic. Foto: Metrostav Infrastructure

Akce je naplánována na dva roky, příští rok se vymění most přes železnici.

Na dálnici D10 zmizí ze soboty na neděli již druhý most během posledních dvou měsíců. Po bourání mostu u Kosmonos čeká podobný osud i most na silnici II/279 u Příšovic. Kvůli tomu bude dálnice ze soboty na neděli uzavřená.

Kompletní uzavírka začíná v sobotu v 17 hodin, skončit má v neděli v 10 hodin. Ve směru na Turnov půjde o relativně malé omezení: objízdná trasa vede po nájezdové a výjezdové větvi celého exitu. Částečné omezení bude pokračovat i v průběhu neděle po ukončení úplné uzavírky silnice.

Zakázka se oficiálně jmenuje Mosty Svijany, ve skutečnosti ale leží na katastru Svijan jen most přes železniční trať. Přes dálnici je na příšovickém území. Zakázku získala společnost Metrostav Infrastructure. Jde o investici Libereckého kraje.

Z našeho pohledu se jedná o velmi zajímavou regionální zakázku, u které na nás spadá odpovědnost i co se týká projektové dokumentace. Díky tomu jsme byli schopni nabídnout zadavateli optimální řešení. Věřím, že místní obyvatelé ocení i celkové rozšíření mostu, po kterém v budoucnu povede také cyklostezka mezi obcemi Příšovice a Svijany,“ říká oblastní ředitel společnosti Metrostav Infrastructure pro oblast Liberecka Bohumil Rohn.

Po demolici bude zahájena výstavba nového mostu, která bude znamenat částečné omezení dopravy na D10. Provoz bude veden převážně v režimu dvou zúžených jízdních pruhů v každém směru. Tento režim potrvá do letošního 6. srpna. Od 7. srpna začne výstavba vnitřního pilíře mostu, která skončí 4. září. Od tohoto data bude doprava na zmíněném úseku D10 vedena podle toho, jak se budou stavební práce vyvíjet a jak budou pokračovat výroba a dodávky železobetonových nosníků mostovky.

Nový mostní objekt ev. č. 279-004 přes dálnici D10 bude kompletně dokončen v prosinci tohoto roku. Následně bude v roce 2023 pokračovat stavba mostu přes železniční trať. Akce také omezí provoz autobusových linek, přehled změn je na stránkách IDOL.