D1 u Brna byla uzavřena kvůli bourání provizorního nadjezdu, nový už stojí

Nový nadjezd přes D1 mezi Domašovem a Javůrkem. Foto: Metrostav InfrastructureNový nadjezd přes D1 mezi Domašovem a Javůrkem. Foto: Metrostav Infrastructure

Nové mosty jsou připraveny na rozšíření D1 na šest pruhů.

(aktualizováno 15.11. 8:50) Na dálnici D1 proběhla v noci ze soboty na neděli kompletní uzavírka mezi exity 168 Devět křížů a 178 Ostrovačice. Důvodem je demolice mostního provizoria mezi Domašovem a Javůrkem. Od osmi hodin je dálnice opět průjezdná.

Demolici provádí společnost Metrostav Infrastructure, která desetikilometrový úsek modernizuje. Navazuje na zprovoznění dvou nových mostů přes D1.

 „Termín demontáže jsme po dohodě s ŘSD zvolili s ohledem na předpokládaný mírnější víkendový provoz. Zároveň chceme využít celkové uzavírky k montáži prefabrikovaných nosníků na jednom z dalších nadjezdů,“ upřesňuje Jiří Zapadlo, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav Infrastructure.

Objízdná trasa pro noční uzavírku D1. Foto: ŘSD

Objízdná trasa pro noční uzavírku D1. Foto: ŘSD

V dubnu z úseku zmizelo celkem pět nadjezdů. Dva jsou již postavené, tři dokončí v příštím roce. Dva nové nadjezdy jsou dvoupolové, mají prefabrikované nosníky a monolitickou nosnou konstrukci.

Do konce roku stihnou stavaři Metrostavu Infrastructure ještě přípravné práce na budování dvou tzv. ekoduktů, nadchodů pro zvěř. V příštím roce přijde na řadu dokončení zbývajících tří nadjezdů a především dlouho očekávaná modernizace pravého a levého jízdního pásu. Úsek patří k těm nejpoškozenějším na D1, má cementobetonový kryt ještě ze 70. let minulého století.

Veškeré nové mostní konstrukce jsou přitom dimenzovány tak, aby umožnily případné rozšíření dálnice o další jízdní pruh v každém směru.

Nový nadjezd přes D1 mezi Domašovem a Javůrkem. Foto: Metrostav InfrastructureNový nadjezd přes D1 mezi Domašovem a Javůrkem. Foto: Metrostav InfrastructureNový nadjezd přes D1 mezi Domašovem a Javůrkem. Foto: Metrostav InfrastructureNový nadjezd přes D1 mezi Domašovem a Javůrkem. Foto: Metrostav InfrastructureNový nadjezd přes D1 mezi Domašovem a Javůrkem. Foto: Metrostav Infrastructure
Tagy D1 Metrostav Infrastructure Ředitelství silnic a dálnic ŘSD úsek 23 Devět křížů - Ostrovačice
1 komentář