CzechToll začal s testy technologií pro nový mýtný systém

Kontrolní vůz firmy CzechToll před ministerstvem dopravy. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKontrolní vůz firmy CzechToll před ministerstvem dopravy. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Společnost CzechToll, která na českých dálnicích buduje nový mýtný systém, začala ve středu s testy jednotlivých součástí systému. Testy potrvají

Společnost CzechToll, která na českých dálnicích buduje nový mýtný systém, začala ve středu s testy jednotlivých součástí systému. Testy potrvají do konce září, oznámil ministr dopravy Vladimír Kremlík na twitteru. Dodal, že CzechToll dosáhne tento týden hranice 270 tisíc kusů vyrobených palubních jednotek. „Což je o šest týdnů dříve, než vyžaduje podepsaná smlouva,“ uvedl ministr. Nové palubní jednotky bude odhadem potřebovat na 470 tisíc vozidel.

Zkoušky by měly otestovat mimo jiné funkčnost připojení systému na externí služby a technologie. Jde například o propojení na Informační systém základních registrů státu, na registr silničních vozidel či informační systém Celní správy.

Další část testů se zaměří na bezpečnost systému a dat, které bude systém spravovat. Společnost tak chce předejít například útokům hackerů. Třetí hlavní oblastí zkoušek budou výkonnostní testy, při kterých bude simulována zátěž systému při běžném provozu i ve špičce.

Konsorcium CzechToll/SkyToll buduje satelitní mýtný systém, který v lednu definitivně vystřídá mikrovlnný od společnosti Kapsch. Mýtné sazby se s příchodem nového mýtného systému podle ministerstva dopravy nezmění. Jejich tabulka je na portálu MYTO CZ.

Přechod na nový mýtný systém v současnosti provázejí soudní spory, které vede Kapsch s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Krajský soud v Brně v minulých týdnech rozhodl, že úřad musí znovu prošetřit námitky, které Kapsch vznesl proti podmínkám soutěže. ÚOHS se navíc musí znovu zabývat i smlouvou mezi státem a CzechTollem.

S využitím ČTK

Tagy czechtoll dálnice mýtné
Žádné komentáře