CZ LOKO ukázalo první EffiShunter 300 pro PKP Intercity

Lokomotiva EffiShunter pro PKP Intercity. Foto: Pavel Polák / CZ LOKOLokomotiva EffiShunter pro PKP Intercity. Foto: Pavel Polák / CZ LOKO

CZ LOKO dodá do Polska celkem deset posunovacích lokomotiv.

Společnost CZ LOKO zveřejnila snímek první lokomotivy EffiShunter 300 pro PKP Intercity. Polskému dopravci chce první stroje předat již v červenci.

Lokomotiva aktuálně prochází schvalovacím procesem, těsně před dokončením jsou tři další lokomotivy,“ řekl vedoucí marketingu CZ LOKO Michal Schaffer. Lokomotivy se vyrábí v jihlavském závodě.

CZ LOKO získalo zakázku na deset lokomotiv pro polského státního dopravce loni v únoru. Zakázka má hodnotu zhruba 39,1 milionů polských zlotých (zhruba 230 milionů korun). Kompletní dodávka má být hotová do února 2023. Dopravce provozující dálkovou osobní dopravu využije české lokomotivy především pro lehký posun v depech a odstavných stanicích. Nasazeny by měly být v důležitých železničních uzlech Varšava, Gdaňsk, Vratislav, Katovice a Krakov. Stejný typ lokomotivy už využívá Metro Warszawskie pro posunování ve varšavském metru.

EffiShunter 300 je dvounápravová lokomotiva, kterou se snaží CZ LOKO kombinovat co nejnižší výrobní a provozní náklady. Díky své velikosti a interoperabilitě ji lze provozovat i na speciálních tratích metra. To u těchto typů lokomotiv není běžné a dává jí to proto nespornou konkurenční výhodu.

Vybavena je spalovacím motorem CAT C13 o výkonu 328 kW, splňujícím nejpřísnější emisní normy EU STAGE V. Pro provoz v Polsku bude navíc vybavena místním národním zabezpečovačem SHP a na speciální přání zákazníka také hlasitým odposlechem prostoru kabiny strojvedoucího. Zařízení umožní nahrávání komunikace strojvedoucích.

Tagy CZ Loko EffiShunter 300 pkp intercity
24 komentářů