CZ LOKO zmodernizuje další lokomotivu pro Čepro na EffiShunter 700

Lokomotiva EffiShunter700. Foto: CZ LOKOLokomotiva EffiShunter700. Foto: CZ LOKO

Společnost Čepro po třech letech modernizuje opět svůj vozový park posunovacích lokomotiv. Kompletní modernizaci lokotraktoru 740.891 pro státní firmu provede

Společnost Čepro po třech letech modernizuje opět svůj vozový park posunovacích lokomotiv. Kompletní modernizaci lokotraktoru 740.891 pro státní firmu provede CZ LOKO.

Tuzemský výrobce železničních vozidel vyhrál veřejnou zakázku, kterou Čepro vypsalo v závěru loňského roku. Podle registru smluv  zaplatí Čepro za modernizaci lokomotivy umístěné ve Mstěticích 27,5 milionu korun.

Velice oceňuji pragmatický přístup společnosti Čepro k obnově a údržbě svého vozového parku. Velmi často se totiž setkáváme s případy, kdy provozovatel raději volí opravu původního vozidla místo jeho komplexní modernizace Z krátkodobého hlediska to možná vypadá ekonomičtěji, protože cena opravy je oproti komplexní modernizaci zhruba třetinová, nicméně jedná se pouze o oddálení problému,“ říká Josef Gulyás, místopředseda představenstva a generální ředitel CZ LOKO. Podle něj už teď firma bojuje s katastrofálním nedostatkem náhradních dílů na původní vozidla ČKD. „Když už jsou díly dostupné, jejich kvalita je pak velice špatná,“ dodal.

Podle něj po modernizaci na lokomotivu EffiShunter 700 vznikne prakticky nová lokomotiva.  „Ze zkušeností víme, že návratnost takové investice oproti pouhé opravě se pohybuje v horizontu 5 až 10 let, což je při třicetiletém životním cyklu vozidla velice dobrý výsledek,“ dodal Gulyás.

EffiShunter 700 z rodiny posunovacích lokomotiv EffiShunter je navržen primárně pro posun v náročných podmínkách těžkého průmyslu, na posun v terminálech intermodální dopravy či přístavech. Jde o kompletní modernizaci posunovacích lokomotiv ČKD řad 740 nebo 742. Lokomotiva je vybavena spalovacím motorem CAT C27 o výkonu 709 kW.

Čepro zajišťuje přepravu, skladování a prodej ropných produktů. Provozuje též síť vlastních čerpacích stanic pod obchodním názvem EuroOil. Na svých vlečkách provozuje celkem 11 lokomotiv různých typů a výkonnostních kategorií.

Tagy Čepro CZ Loko EffiShunter 700
1 komentář