Čtyřproud až pod Tatry. Poláci otevírají další silnici, projektují zbývající úsek do Zakopaného

Nový úsek silnice DK 47 Rdzawka - Nowy Targ. Foto: GDDKiANový úsek silnice DK 47 Rdzawka - Nowy Targ. Foto: GDDKiA

Nová silnice zrychlí cestování do Vysokých Tater.

Polská správa silnic a dálnic GDDKiA v pátek otevře další miliardovou stavbu. Zprovozní novou silnici DK 47 v úseku mezi Rdzawkou a Nowym Targem. Jde o hlavní přístupovou cestu do polské části Vysokých Tater.

Zprovoznění oznámilo ministerstvo infrastruktury na svých stránkách. Jde o 16 kilometrů dlouhý úsek, stavba silnice trvala čtyři roky. Vyšla na 995 milionů zlotých (5,8 miliardy korun).

Nová silnice umožní výrazně rychlejší cestu do oblasti Vysokých Tater: slouží současně jako obchvat měst Klikuszowa a Nowy Targ, kde jsou zejména v sezóně pravidelně zácpy. Silnice označená jako Droga Krajowa je ekvivalentem českých silnic I. třídy, ale ve velkorysém provedení 2 + 2 jízdní pruhy. Maximální rychlost bude 100 km/h. Trasa silnice vede až do výšky přes 800 metrů nad mořem. Celá silnice je popsána zde.

Nový úsek silnice DK 47 Rdzawka - Nowy Targ. Foto: GDDKiANový úsek silnice DK 47 Rdzawka - Nowy Targ. Foto: GDDKiANový úsek silnice DK 47 Rdzawka - Nowy Targ. Foto: GDDKiANový úsek silnice DK 47 Rdzawka - Nowy Targ. Foto: GDDKiANový úsek silnice DK 47 Rdzawka - Nowy Targ. Foto: GDDKiANový úsek silnice DK 47 Rdzawka - Nowy Targ. Foto: GDDKiA

GDDKiA chce kapacitnější silnici rozšířit až do Zakopaného, hlavního tatranského střediska v Polsku. Aktuálně běží projekční práce pro úsek Nowy Targ – Zakopané. Stavba má začít v roce 2028.

Tagy DK 47 DK 47 Rdzawka - Nowy Targ GDDKiA
4 komentáře