Čtyřmetrová socha Kryštofa, která odolala pokusu o krádež, se vrátila k D35

Socha Kryštofa u D35. Foto: FB stránky Rožnova pod RadhoštěmSocha Kryštofa u D35. Foto: FB stránky Rožnova pod Radhoštěm

Značně poškozené dílo akademického sochaře Maria Kotrby se podařilo opravit. Nově jej střeží kamera.

Monumentální čtyřmetrová socha svatého Kryštofa, kterou se pokusili loni v říjnu zloději odřezat na valu u D35 na Olomoucku, se vrátila na místo. Značně poškozené dílo akademického sochaře Maria Kotrby se podařilo opravit. Patron poutníků bude nyní lépe zabezpečen, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jej bude mít pod kamerovým dohledem. Zloděje policisté nedopadli, případ odložili.

Bronzovou sochu dohlížející na dálnici z valu u Nemilan na Olomoucku usadil v pátek na místo jeřáb. Vrácení díla sledovala i vdova po akademickém sochaři Libuše Kotrbová; loni byla také u toho, když bylo nutné sochu odstranit. „Je to zadostiučinění. Je to báječné, že to tady bude znovu, byla to nejmilejší práce mého muže,“ řekla ČTK Libuše Kotrbová.

Pachatelé se snažili bronzovou sochu kráčejícího Kryštofa s dítětem na rameni na valu u D35 na 270. kilometru odřezat a ukrást v noci 30. října minulého roku. Jejich počínání si všiml myslivec, který přivolal policii. Neznámí pachatelé odřezali jednu nohu Kryštofa, řez druhé nestihli dokončit. Poškodili i traverzu upevňující sochu v betonovém základu; kvůli narušené statice bylo třeba dílo odstranit.

„Náklady na opravy vyšly přes 300 000 korun bez DPH. Jsme rádi, že se sochu podařilo vrátit na své místo, je to důležitý moment. Svatý Kryštof je patron všech řidičů, dohlíží na šťastný návrat všech, je to symbol, který patří k té dálnici již mnoho let,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Podle Aleše Nováka, který stál u zrodu díla, byl patron poutníků poškozen už dva roky po vztyčení. Pachatelé tehdy dítěti uřezali ruku. „Socha svatého Kryštofa sem patří. V momentě, kdy byla socha poškozena a uschována v depozitáři, se na tomto místě staly během měsíce tři zásadní havárie. Doufám, že socha znovu vrátí do této oblasti klid,“ dodal Novák.

Socha bděla nad projíždějícími řidiči z valu nad dálnicí u Nemilan od října 2005, její odhalení tehdy završilo výstavbu jižního obchvatu Olomouce. Autorem je Marius Kotrba z Rožnova pod Radhoštěm. Uvedl tehdy, že pracoval na postavě poutníka, nakonec se ale rozhodl pro svatého Kryštofa, patrona poutníků a cestovatelů. Akademický sochař, umělec a profesor Ostravské univerzity Kotrba zemřel v roce 2011. Vytvořil i čtyřmetrového Pastýře, který střeží od roku 2011 motoristy na D1 u Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. I toho podle Libuše Kotrbové již poškodili.

 

Tagy D35 ŘSD umění u dálnic
5 komentářů