Čtyři miliony aut. Hyundai v Nošovicích oslavil jubileum, roste podíl elektromobilů

4 000 000 aut z Nošovic. Hyundai slaví jubileum Foto: HMMC4 000 000 aut z Nošovic. Hyundai slaví jubileum Foto: HMMC

Podíl dieselových motorů dlouhodobě klesá.

Nošovická automobilka Hyundai vyrobila v pondělí 14. listopadu 4 000 000. vůz. Stalo se tak po 14 letech provozu závodu. Jubilejním vozidlem se stal model Tucson, konkrétně jeho varianta N Line s dynamickou výbavou a v mild-hybridní verzi. Elektrifikovaná auta, tedy elektromobily, hybridy a plug-in hybridy, tvoří letos ve výrobě Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) bezmála 40 %.

„Naši zaměstnanci a dodavatelé si zaslouží nesmírné uznání, jak se dokázali vypořádat s výzvami posledních let. Těší mě, že díky jejich schopnostem a píli můžeme oslavit další kulatý milník. Nošovický závod má pro skupinu Hyundai velkou důležitost, a jeho význam v nejbližších letech s ohledem na výzvy, kterým autoprůmysl čelí, ještě poroste,“ uvedl prezident HMMC Cheolseung Baek. Hranici tří milionů aut překonala automobilka v roce 2019.

Čtvrtý milion vyrobených aut reflektoval trend elektrifikace. Dlouhodobě naopak klesá podíl aut s dieselovými motory, kterých je letos jen 9 %. Nejvyráběnějším autem z Nošovic je právě Tuscon, který tvoří přes 70 % produkce. Modelová řada i30 s karosářskými variantami hatchback, kombi a fastback se podílí přibližně 17 %, desetinu produkce obstarává Kona Electric a zbylou část výroby tvoří i30 N, který se vyrábí jako hatchback i fastback.

V letošním roce putovala auta z HMMC do 66 destinací. Největším zákazníkem je i nadále Německo, kam zamířilo přes 14 % letošní produkce. Na dalších příčkách jsou Velká Británie, Španělsko a Francie. V případě modelu i30 je žebříček vyrovnanější. O první místo se prakticky se stejným počtem aut dělí Německo a Polsko, třetím největším odběratelem modelové řady i30 je pak Česká republika – v tuzemsku je i30 letos nejprodávanějším modelem v privátním segmentu. Elektromobil KONA Electric z Nošovic je nejžádanější v Německu, Francii, Norsku a Itálii a pro vůz i30 N je po Německu druhým největším trhem Austrálie.

V Nošovicích se nyní vyrábí 65 vozů za hodinu

Letos v dubnu jsme navýšili rychlost výrobní linky z 57 na 65 vozů za hodinu, a ta se nám daří držet i přesto, že se musíme vypořádat s celosvětově nelehkou situací s dodávkami dílů. Evidujeme velkou poptávku po našich autech a snažíme se naše zákazníky maximálně uspokojit,“ uvedl Martin Klíčník, vedoucí subdivize výroby HMMC.

Počet zaměstnanců s ohledem na navýšení výroby meziročně stoupl, nyní v HMMC pracuje bezmála 3 300 zaměstnanců, z nichž 92 % jsou občané České republiky. Průměrnému zaměstnanci je přes 38 let a v HMMC pracuje již více než 8 let.

Tagy HMMC hyundai Hyundai Motor Manufacturing Czech Hyundai Nošovice
6 komentářů