ČSA vypraví let z Londýna, Lufthansa speciálem dopravila do Británie 80 tun ovoce a zeleniny

Nákladní speciál Lufthansy s ovocem a zeleninou do Velké Británie. Foto: LufhansaNákladní speciál Lufthansy s ovocem a zeleninou do Velké Británie. Foto: Lufhansa

Další let z Velké Británie se uskuteční nejdříve 26. prosince.

Uzavření hranic mezi Velkou Británií a většinou zemí Evropské unie přináší nečekané logistické operace. Jednu z nich dnes uskutečnila letecká společnost Lufthansa: její nákladní divize dnes vypravila na Britské ostrovy letecký speciál s ovocem a zeleninou.

Lufthansa o speciálu vypraveném z Frankfurtu na letiště Doncaster Sheffield informovala na svých sociálních sítích. Na přepravu použil dopravce nákladní Boeing 777-F. Na palubě bylo ovoce a zelenina většinou ze zemí Evropské unie. Lutfhansa zvažuje, že do Velké Británie vypraví další letadla. Spojené království z pevninské části dováží přes polovinu své spotřeby ovoce a zeleniny.

Letectví se dotýká současná krize i jinak: přes dva tisíce kamionů je nyní kvůli nedostatku místa odstaveno na ranveji nepoužívaného letiště v Manstonu u Ramsgate. Letecké snímky z tohoto letiště obletěly včera svět.

Česko od oběda umožnilo přílety letadel z Velké Británie, cestující musí mít ale negativní test na covid-19. Jako první na to reagovaly České aerolinie. Ty mají na 19 hodin naplánovaný speciální let z Londýna. Jednosměrná letenka stojí 5400 Kč.

Česká republika zastavila lety z Británie od pondělního poledne. Lidé, kteří strávili v Británii alespoň 24 hodin, po návratu povinně nastupují do karantény. Týká se všech cestujících, kteří přicestovali z Británie do ČR od nedělních 15:30. Pátý až sedmý den po příjezdu do Česka podstoupí PCR test na nemoc covid-19. Když bude test negativní, karanténa jim skončí. V opačném případě bude domácí izolace trvat deset dní.

Další letecké spojení je zatím z Londýna naplánováno na 24. prosince s Rynairem. EasyJet chystá obnovení letů až 2. ledna.

Tagy České aerolinie ČSA Lufthansa uzavření hranic Velká Británie / Francie Velká Británie
55 komentářů