Covid začíná rušit první dopravní akce, v Bohumíně a České Třebové se slavit bude

Lokomotiva 414.096 zvaná heligon. Autor: České dráhyLokomotiva 414.096 zvaná heligon. Autor: České dráhy

Kvůli vládním opatřením zrušili organizátoři sobotní jízdy na Zubačce. České dráhy plánují na víkend tři velké nostalgické akce

Přelom září a října bývá tradičně jedním s nejvytíženějších termínů pro příznivce železnice a dopravy veřejné dopravy vůbec. Do letošního programu fanouškovských akcí ale výrazně zasáhne sílící koronavirové nákaza.

Kvůli opatřením zrušila takzvané Bramborové ukončení sezóny na Zubačce Železniční společnost Tanvald. V oznámení na svých stránkách to vysvětluje tím, že ministerstvo zdravotnictví zakázalo všechny venkovní akce, kde počet stojících účastníků přesáhne 50. Z podobných důvodů oznámil organizátor Pražské integrované dopravy, že ruší tradiční autobusový den. Ten byl naplánován do pražských Letňan na sobotu 3. října.

České dráhy už dříve zrušily Národní den železnice, o nadcházejícím víkendu se ale přeci jen díky nim uskuteční tři akce. Alespoň tak to vypadá ve čtvrtek večer. „České dráhy striktně dodržují pravidla vládních ochranných opatření. Apelujeme i na samotné návštěvníky, aby tato pravidla dodržovali. Zejména upozorňujeme na to, aby vstupovali do areálu železničního muzea i do vlaků pouze s ochranou úst a nosu,“ řekla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. Dopravce podle ní sleduje vývoj situace.

Už v pátek začíná program spojený s oslavami 75. výročí založení Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové. Na sobotu připravily České dráhy zvláštní jízdy historickou pantografovou jednotkou řady EM 475.1045 a Regionovou po železničním uzlu v České Třebové a zvláštní jízdy budou připravené i po okolních tratích směrem do Jablonného nad Orlicí, Moravské Třebové nebo Lanškrouna. Kromě pantografu je zajistí navíc také motorový vůz M 131.1 „Hurvínek“.

Velká akce proběhne v Bohumíně, kde se uskuteční regionální Den železnice. Na tzv. „Ostravské kolečko“ vyjede v sobotu 26. září v 8:07, 10:17 a 13:17 z bohumínského nádraží historický vlak tažený parní lokomotivou „Velký bejček“ (423.041). Přes zastávky Ostrava hl.n, Ostrava-Stodolní, Ostrava střed, Ostrava-Kunčice, Ostrava-Vítkovice, Ostrava-Svinov a Ostrava hl.n. dojede v 9:40, 11:42 a 14:45 zpět do Bohumína. Další vlak vyrazí po vlečkách společnosti AWT. Tyto zvláštní motorové vlaky odjíždějí z Bohumína v 10:15 a 13:15. Pojedou přes stanice Ostrava hl.n,, Doubrava, Zárubek, Ostrava-Stodolní, Ostrava hl.n. a do Bohumína se vrátí po zhruba dvouhodinové jízdě ve 12:19 a 15:16 hod.

V železničnímu ČD Muzeu v Lužné proběhnou krátké vyhlídkové jízdy v otevřených vozech přezdívaných Dakar, tažené budou parní lokomotivou Heligón. V neděli pojede parní vlak do Kralovic. V Kralovicích bude připraven doprovodný program. Na nádraží si návštěvníci prohlédnou výstavu o historii tratě Rakovník – Mladotice a prezentaci projektu prodloužení tratě z Kralovic do Mariánské Týnice.

 

Tagy autobusový den České dráhy PID Top železniční nostalgie zubačka
77 komentářů